Vraagbundeling glasvezel in Sluipwijk en deel plassengebied
Vraagbundeling glasvezel in Sluipwijk en deel plassengebied
Door de inzet van bewoners van het plassengebied is Rekam een vraagbundeling begonnen in Sluipwijk en een deel van het plassengebied. Bewoners kunnen zich vóór eind januari aanmelden en als meer dan 40% dat doet legt Rekam glasvezel aan naar diegenen die meedoen aan de vraagbundeling.
Bewoners en ondernemers in Sluipwijk en het plassengebied zijn verstoken van snel internet. Op veel adressen is via de koperlijn van KPN minder dan 5 Mbit leverbaar en Caiway via de coax van Rekam is ook lang niet altijd beschikbaar als alternatief.
Door de inzet van bewoners van het gebied is Rekam nu een vraagbundeling gestart voor Sluipwijk, de ’s Gravenbroekseweg, Zoetendijk, Ree, Hortemansdijk, Nieuwbroeksedijk en Lecksdijk. Ieder adres in die straten kan zich inschrijven voor de vraagbundeling. Als meer dan 40% dat voor eind januari 2021 doet legt Rekam glasvezel aan.
Voor- en nadelen van glasvezel
Glasvezel biedt nu al een snelheid tot 1 Gbit (dat is 1000 Mbit) voor zowel de up- als download en is daarmee vele malen sneller dan internet via DSL of coax. Deze snelheid kan in de toekomst zonder graafwerk verder worden verhoogd.
Er zijn in Nederland verschillende partijen die glasvezel aanleggen. De bekendste is KPN, verder zijn er onder andere Delta, E-Fiber, Glasdraad en Rekam. Sommige van deze netwerken zijn gesloten. Er is dan maar een beperkt aantal providers beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval op het glasvezelnetwerk dat Delta in delen van Gouda heeft aangelegd. Het netwerk van Rekam is een open netwerk waar elke provider diensten op mag leveren. Nog niet alle providers doen dat op dit moment, dus het kan zijn dat je van provider moet wisselen bij de overstap naar glasvezel.
De kosten
Deze vraagbundeling is in een gebied waar graafwerk duur is door de veendijken en relatief grote afstand tussen de panden. De eenmalige kosten zijn dan ook aanzienlijk, namelijk € 3.025 (inclusief btw) per aansluiting.
5G als alternatief
Is het dan geen optie om op 5G te wachten? De dekking van 4G in het plassengebied is (zeker binnen) vaak niet optimaal. Om goed gebruik te kunnen maken van 5G moet de afstand tot de zendmast kleiner zijn dan bij 4G, dus tenzij er midden in het plassengebied een zendmast wordt gebouwd zal 5G niet snel een alternatief zijn voor internet via een vaste verbinding in het plassengebied.
Vragen en aanmelden
Als het goed is hebben alle adressen in het gebied van Rekam een informatiebrief met aanmeldformulier ontvangen. Op onze site is dat document ook te vinden. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan contact met Rekam via 0182 – 585 585 of mail naar info@rekam.nl. Contact opnemen met OPBR kan ook via glasvezel@opbr.nl.
Kijk voor meer informatie over de aanleg van glasvezel in het dossier glasvezel.
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier vóór 31 januari 2021 ingevuld aan te leveren bij Rekam, bij voorkeur per e-mail.