Help Bodegraven uitblinken!

Bodegraven doet mee aan de verkiezing Schoonste Winkelgebied van Nederland. Een gezamenlijk initiatief van de gemeente, de werkgroep KVO en de BOV. Dit jaar met een recordaantal deelnemers: 576 winkelgebieden, verspreid over 122 gemeenten, waarvan 40 gemeenten voor de eerste keer meedoen. In 2017 scoorde Bodegraven nog een mager zesje. De uitdaging voor 2018 is een dikke zeven! Op 30 oktober 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Nieuws van de BOV

Verkiezing Schoonste Winkelgebied

De stichting NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, dat bestaat uit drie onderdelen: 

  1. de schoonheidsgraad van elk gebied wordt gemeten
  2. het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden
  3. de ondernemers krijgen vragen voorgelegd door juryleden, bijvoorbeeld over (de consequenties van) de 25-meter regel.

De 25-meter regel: Een ondernemer moet zo vaak als nodig het zwerfafval (etenswaren, verpakkingen of andere materialen) in een straal van 25 meter vanaf de voordeur van zijn zaak verwijderen.

Sinds 1 januari 2015 (!) zijn de bevoegdheden van handhavers verruimd: er mag opgetreden worden tegen winkel- en horecagelegenheden die overlast van zwerfvuil binnen een straal van 25 meter rondom hun zaak, niet voorkomen. Hierdoor kunnen ondernemers niet alleen een boete krijgen voor verkeerd aangeboden huisvuil, maar ook voor zwerfvuil binnen een straal van 25 meter van de zaak.

Samenwerken
NederlandSchoon adviseert ondernemers en gemeenten om samen te werken voor het schoonhouden van het 25 meter gebied. Het verwijderen van zwerfafval loont: financieel (kostenbesparing en omzetstijging) en in het kader van MVO (schoon & veilige leefomgeving en respect voor mens, dier, plant & milieu). 

Pak dus je verantwoordelijkheid, ondersteun het werk van dorpsschoonmaker Henri van Heffen en help actief mee om onze winkelgebieden schoon te houden.  Dan maakt Bodegraven bovendien kans op de titel Schoonste winkelgebied.

Er is meer te verdienen dan een titel
In een druk winkel- of horecagebied is het lastig te bepalen, waar het ene 25-meter gebied begint en het volgende ophoudt. Daarnaast kunnen handhavers vaak niet achterhalen waar het zwerfafval vandaan komt en onder wiens verantwoordelijkheid het valt. Hierdoor worden vaak álle ondernemers binnen een winkelgebied aangesproken bij overlast van zwerfafval.

Advies NederlandSchoon
NederlandSchoon adviseert ondernemers en gemeenten om samen te werken voor het schoonhouden van het 25 meter gebied. Dit biedt maar liefst 7 voordelen:

  1. lagere reinigingskosten
  2. een goede uitwerking op bezoekers en klanten (mensen zijn geduldiger, positiever en behulpzamer)
  3. meer toerisme (mensen verblijven liever in een schone omgeving)
  4. meer klandizie (in een schone omgeving komen mensen graag winkelen, eten of een drankje doen)
  5. meer tevreden klanten (een verblijf in de winkel/horeca gelegenheid wordt als prettiger ervaren)
  6. meer inkomsten (hoe langer mensen in je winkel/horeca gelegenheid blijven, hoe meer ze uitgeven)
  7. een veilig gevoel (ook ’s avonds voelen bezoekers zich veilig).