OPBR verheldert en verenigt

Ondernemers zien voordelen zonnepanelen

Meer dan 70 geïnteresseerde ondernemers schoven maandag 16 september aan bij het symposium ‘Winst met zonnepanelen’, georganiseerd door OPBR Duurzaam.
symposium-vanveen

Het was vol in de zaal toen Ronald Schilt, voorzitter van de commissie Duurzaamheid van het OPBR, de aftrap gaf van het symposium bij Edelman BV. Hij zette gelijk de voordelen van zonnepanelen op een rijtje: “Zonnepanelen leveren cash op en het is goed voor je reputatie. Vroeger wilden al mijn studiegenoten bij Shell werken, dé technologische gigant. Laatst sprak ik iemand en die zei: ‘Sorry, maar ik werk voor Shell…’ Je moet mee met de tijd.”

“Je moet mee met de tijd”

Enkele aanwezigen lieten zich dit geen twee keer zeggen en claimden de eerste gratis quickscans die het OPBR, de gemeente en adviesbureau Greenspread ter beschikking stelden om ondernemers op weg te helpen. Deze scans werden uitgereikt in het kader van het project Zon op Bodegraven-Reeuwijk. Kijk voor meer informatie op zobr.nl.

Gemeentelijke ambitie

Na Schilt gaf wethouder Robèrt Smits toelichting op de ambitie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In 2022 moeten er 150.000 zonnepanelen op de daken in onze gemeente liggen. Bij particulieren komen er 50.000 en 20.000 op gemeentedaken. De overige 80.000 op bedrijfsdaken. In 2018 lagen er in totaal nog 33.300 panelen. “Het is nog een lange weg,” gaf Smits toe, “maar met de 2048 panelen van Edelman maken we een grote stap.” Ook Smits benadrukte de voordelen van zonnepanelen: “Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. En het geld op de bank levert toch niks op,” voegde hij er lachend aan toe.

Ervaringsdeskundige

Directeur van Edelman BV Ronald van Veen vertelde dat de duurzame zonnepanelen op zijn dak bijdragen aan de bedrijfsmissie om de wereld mooier te maken. “Maar,” erkende hij, “de trigger was winst maken. Net als elk ander bedrijf willen we zoveel mogelijk geld verdienen. En dat kan met zonnepanelen.” Van Veen vertelde dat zijn zonnepanelen een terugverdientijd hebben van 6 jaar en ze het bedrijf over een periode van 15 jaar maximaal 767.000 euro subsidie gaan opleveren tegenover 381.000 euro aan investeringskosten. Na 15 jaar hebben de panelen het bedrijf meer dan 1 miljoen opgebracht. “Ter illustratie: na 1,5 week hebben wij al een CO2-uitstoot bespaard van 60.000 kilometer autorijden.”

“De trigger was winst maken … en dat kan met zonnepanelen”

Van Veen gaf een paar tips voor de collega-ondernemer die erover denkt zonnepanelen te plaatsen: “Als je nieuwbouw pleegt, houd dan gelijk rekening met de mogelijkheid om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Vraag subsidie aan, zonder is het niet rendabel. Zorg dat je iemand voor het project vrijmaakt, je kunt het er niet bij doen. Neem een adviseur in de hand, je hebt hun kennis nodig. En tot slot: doe het als je de kans hebt!”

Regels en deadlines

Jan Willem Zwang, directeur van adviesbureau Greenspread, trad verder in detail hoe de aanvraag van een SDE+-subsidie voor zonnepanelen in zijn werk gaat. Hij drukte de aanwezigen op het hart snel een subsidieaanvraag op te starten, want per 2020 daalt het subsidiebudget met rasse schreden. “De verwachting is dat de totale subsidiepot halveert en ook nog eens voor een kleiner deel voor zonnepanelen is bestemd. Zorg dus dat je 29 oktober je subsidieaanvraag klaar hebt liggen!”

“Als een bedrijf eenmaal ziet hoeveel geld het kan besparen, heeft het al gauw de smaak te pakken”

Ten slotte vertelde Jeanet Mellema van de ODMH over de energiebesparings- en informatieplicht die bedrijven sinds september 2019 hebben. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen en de RVO van de genomen maatregelen op de hoogte te stellen. Volgens Mellema is dit geen nutteloze bureaucratie, maar een handig duwtje in de rug voor bedrijven. “Als een bedrijf eenmaal ziet hoeveel geld het kan besparen, heeft het al gauw de smaak te pakken. Sommige bedrijven maken er zelfs een sport van om zoveel mogelijk van de maatregelen af te tikken.”

Op het volgende symposium van OPBR, op 16 maart 2020, staan deze maatregelen centraal.

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten