OPBR verheldert en verenigt

‘Platform-Z verbindt en vertegenwoordigt’

Vanuit zijn hotelkamer belt Olaf van Dijk in voor het interview – het werk gaat namelijk gewoon door. Hij pakt de taak van voorzitter van Platform-Z op in een roerige periode voor de zzp’ers. “Het is een hectische en rommelige tijd. Dat is soms zwaar, maar ook spannend. Platform-Z kan haar waarde in ieder geval bewijzen.”
Olaf van Dijk

Olaf van Dijk doet inspecties en geeft advies op het gebied van kwaliteit en milieu. Zijn werk bestaat normaal uit afspraken die al maanden van tevoren zijn vastgelegd. Dat is nu wel anders. “Je weet soms niet wat morgen gaat gebeuren. Klanten bellen op de dag zelf nog op dat het toch niet door kan gaan vanwege een coronageval. Op andere momenten wordt van mij geëist dat ik een preventieve coronatest doe voordat ik kom. Die moet ik dan tussendoor nog ‘even’ regelen.”

Sinds kort is Olaf voorzitter van Platform-Z, de ondernemersvereniging voor zzp’ers in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Toen hij twee jaar geleden werd uitgenodigd om een bijeenkomst van de vereniging bij te wonen, was hij nog sceptisch. “Ik zag er niet zoveel in, omdat ik dacht dat het een beetje een vrouwenclubje was dat vooral gezellig zat te kletsen. Dat bleek onzin. Platform-Z zit vol hartstikke goede ondernemers (zowel mannen als vrouwen) die begrijpen dat het sociale aspect belangrijk is om zelfstandig te ondernemen. Ik was enthousiast en al snel zat ik in het bestuur.”

“Ik dacht dat het een vrouwenclubje was dat vooral gezellig zat te kletsen”

Persoonlijk kan nu niet

“Het mooiste aan zzp’er zijn is dat je ontzettend flexibel bent,” zegt Olaf. “Maar dat is ook de valkuil in een onzekere tijd als deze: je wordt geacht alle problemen zelf op te lossen.” Planningen moet je zelf maar zien rond te krijgen en er is geen vangnet als je ziek wordt. Moet je in quarantaine, dan ben je twee weken uit de running zonder inkomsten. “Daar maken we ons als platform grote zorgen over. Met name de zzp’ers in contactberoepen, coaching en opleidingen hebben het zwaar.”

Olaf is positief en negatief tegelijk over de ontwikkelingen. “We leren dingen te doen die we een jaar geleden nooit hadden bedacht. Ik ben vandaag digitaal in Singapore, Dubai, Turkije en Londen geweest om video-inspecties te doen en eindigde fysiek in Schoonebeek. Een paar maanden geleden had ik hier uren voor gevlogen. Aan de andere kant moet een zzp’er het juist vaak hebben van het kleinschalige, persoonlijke contact met de klant, en dat kan nu niet. Op andere momenten weerhoudt een gebrek aan kennis, kunde of investeringsmogelijkheden zzp’ers om een dienst online aan te bieden.”

“Het heden is nog op te sturen, de toekomst is een groot zwart gat”

Het lastigste aan de huidige situatie is de onzekere toekomst. “Dat we veel werk zijn kwijtgeraakt, is vervelend, maar ook het risico van het vak. Ik maak me vooral zorgen over toekomstige opdrachten. We kunnen nergens een kopje koffie drinken en met nieuwe potentiële klanten aan de praat raken. Het heden is nog op te sturen, de toekomst is een groot zwart gat.”

Verbinden en vertegenwoordigen

Ondanks de beperkingen blijft Platform-Z verbinding verzorgen tussen zelfstandigen door middel van (digitale) bijeenkomsten op basis van vier thema’s: verdiepen, verbinden, verbreden en faciliteren. Oftewel: kennis opdoen, gezellig doen, kennismaken en business. “Twee grote evenementen hebben we helaas moeten uitstellen tot volgend jaar, maar we proberen in kleine groepjes toch iets te organiseren en te faciliteren. We stellen ons Zoom-account ter beschikking en een grote koffietafel om op 1,5 meter afstand bij elkaar te zitten.”

Behalve als verbinder van zzp’ers in de gemeente, treedt Platform-Z ook steeds zichtbaarder op als belangenbehartiger. Afgelopen jaar zocht de vereniging samenwerking met onder andere OPBR en de BOV. “Dat heeft de positie van onze vereniging in de gemeente goed gedaan. We zitten in de corona taskforce OPBR Helpt en we doen mee met Koop Lokaal. Het maakt me trots dat we als eenlingen een plek hebben gevonden in deze initiatieven. We worden echt gehoord.”

Gemeentebrede ambitie

Olaf is blij dat hij in zijn functie als voorzitter iets kan betekenen voor zijn medeondernemers. “Ik ben opgegroeid met het idee dat je altijd vrijwilligerswerk doet buiten je studie of werk. Het leven is meer dan werk en ik wil graag anderen helpen. Platform-Z biedt een hoop gezelligheid, dus het is zeker geen straf om daar voorzitter te zijn. Ieder lid heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen mooie organisatie. Het is prachtig om die verhalen van de ondernemers zelf te horen.”

“We worden echt gehoord”

Hij is trots op de groei die de vereniging afgelopen jaren heeft doorlopen, maar de ambitie reikt verder. “We hebben nu 85 leden, waarvan ongeveer de helft vaak actief. We zouden naar 100 actieve leden willen gaan, dus naar zo’n 200 leden in totaal.” Die leden moeten uit de gehele gemeente gaan komen. “Het Platform was vrij sterk gericht op Bodegraven, maar dat moet anders. Daarom organiseren we bijeenkomsten, zodat ondernemers uit de verschillende dorpen elkaar leren kennen. In het bestuur zitten sinds kort Ciska Tijssen-van Dam uit Reeuwijk-Brug en Jennifer Verbaan-Thoen uit Nieuwerbrug. Daar ben ik erg blij mee.”

Olaf ziet de opkomst van andere gemeentebrede organisaties zoals OPBR positief in. “We mogen trots zijn op onze gemeente. Voor het aantal inwoners dat we hebben, zijn wij ReBo’ers enorm ondernemend. We hebben alleen nog iets te weinig aandacht voor elkaar.”

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten