
Voor de zomer presenteerde het college de Kadernota, waarin de grote lijnen worden uitgezet voor de begroting die in oktober volgt. Volgens die kadernota lijkt er niet zoveel aan de hand. Er wordt alleen gesproken van een 4,2% indexatie van de inflatie. ‘Met het huidige financiële vooruitzicht is een extra stijging van de OZB niet meer nodig,’ meldt het document opgewekt.
Jan Oostveen wijst echter op het addertje onder het gras: de verhoging van het tarief van 12,5% die vorig jaar al is afgesproken, wordt niet genoemd. “Als je ondernemers het leven zuur maakt, wees er dan ten minste eerlijk over,” reageert de voorzitter verontwaardigd.
Daarbij maakt hij zich zorgen dat de inflatie-indexering ook nog omhooggaat. “In 2023 is met een vreemde financiële truc ook nog achteraf ‘gecorrigeerd’ voor het jaar daarvoor. Ik sluit niet uit dat ze dat nog eens uithalen.”
Dure gemeente
Door de sterke verhoging van het OZB-tarief komt Bodegraven-Reeuwijk in het rijtje met duurste gemeenten. “Ik verwacht dat we de top 50 binnenkomen. Dat zijn normaal grote steden of gemeenten in de periferie van Nederland. Daar hoort Bodegraven-Reeuwijk niet tussen.”
Jan vergelijkt het OZB-tarief liever met omliggende gemeenten. “Waar landelijk de duurdere gemeenten vorig jaar rekenden met een stijging van 6% – ook al véél minder dan Bodegraven-Reeuwijk – rekenden ze in onze regio met slechts 2 à 3%.”
Daarbij weerspreekt Jan dat er ook meer service tegenover zou staan van de gemeente. “Kijk naar Alphen aan den Rijn. Daar ligt het tarief veel lager, terwijl er wel veel geïnvesteerd wordt in het bedrijfsleven. Het Economic Development Board Alphen aan den Rijn kreeg een paar jaar geleden € 3,8 miljoen om te investeren in diverse projecten. Vergelijk dat eens met de € 15.000 die Bodegraven-Reeuwijk maximaal ter beschikking wil stellen voor het gezamenlijke Actieprogramma Economie.”
Scheve verhouding
Ten slotte beklaagt Jan zich over de scheve verhouding in de gemeentelijke financiën tussen bezuinigen en meer belasten. Het wringt dat ondernemers (en andere inwoners) zoveel extra kosten voor hun kiezen krijgen, terwijl de uitgaven aan de gemeentelijke organisatie vorig jaar met 4% zijn gestegen. In totaal kwam de gemeente in de begroting van 2023 tot een besparing van 3 procent. “Een lachertje,” aldus Jan. “Zelfs de door de crises minst geraakte ondernemer moest meer besparen dan 3 procent.”
“Ik hoop dus van harte dat de gemeenteraad tijdens de bespreking van de begroting de hand in eigen boezem steekt,” besluit Jan, “en nog eens kritisch naar de OZB-tarieven kijkt.”