Glasvezel

De commissie Glasvezel onder leiding van Eskild Wikkeling gaat voortvarend te werk om alle ondernemerslocaties te voorzien van glasvezel. In 2025 100% dekking! Om deze ambitie waar te maken wordt samengewerkt met onder andere de gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Oudewater en Woerden, Ons Fonds en LTO Bodegraven. Voor vragen m.b.t. glasvezel in de gemeente kun je terecht bij Eskild. Zijn e-mail is: Glasvezel@OPBR.nl

Lopende glasvezel vraagbundelingsprojecten

Voor Sluipwijk en een deel van het plassengebied loopt nu een vraagbundeling, maar informatie hierover staat op de pagina glasvezel-vraagbundelingsprojecten. Direct het aanmeldformulier downloaden kan hier. Een tweede informatiebrief is hier te vinden.

Eerdere glasvezel vraagbundelingsprojecten

Er zijn in de eerste helft van 2018 twee glasvezel vraagbundelingsprojecten in onze gemeente gehouden en succesvol afgerond. In de 2021 zal er hopelijk nog een volgen. Voor meer informatie hierover zie: glasvezel-vraagbundelingsprojecten

Overzichtskaart

Legenda van de Kleuren

 • Rood = Onbekend (Geen glasvezel)
 • Paars = In de planning (klik op het vlak in de overzichtskaart voor meer info)
 • Geel = Werkzaamheden zijn bezig (Glasvezel aanleggen)
 • Groen = Glasvezel is actief (online)
 • Blauw = Adressen in dit gebied krijgen zowel glasvezel van Rekam als van KPN (Reggefiber)

De kaart is niet 100% nauwkeurig en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Welke netwerken zijn er?

In onze gemeente zijn op verschillende locaties verschillende netwerken voor internettoegang beschikbaar:

 • KPN Bijna elk adres in onze gemeente beschikt over een telefoonaansluiting die ook gebruikt kan worden voor internettoegang. Daarnaast biedt KPN op circa 1.000 adressen glasvezel aan.
 • Eurofiber Dit netwerk levert zakelijke glasvezelverbindingen.
 • Tele2 Naast particuliere diensten levert Tele2 ook zakelijke glasvezel verbindingen via een eigen glasvezelnetwerk. In onze gemeente bedienen ze een beperkt aantal adressen.
 • Ziggo Ongeveer 7.500 adressen in onze gemeente kunnen via de coax kabel van Ziggo internettoegang afnemen.
 • Rekam Via het coax netwerk van Rekam kunnen ongeveer 5.500 adressen in onze gemeente internettoegang afnemen. Daarnaast kunnen via het glasvezelnetwerk van Rekam ongeveer 2.500 adressen internet afnemen van diverse aanbieders.
 • Glasdraad begint eind 2019 met het aanleggen van glasvezel in het gebied buiten de bebouwde kom van Nieuwerbrug, Waarder en Driebruggen waar in 2018 een succesvolle vraagbundeling is geweest.

Uit welke providers kan ik kiezen?

In onze gemeente zijn drie open glasvezelnetwerken met meerdere aanbieders, hieronder volgt een overzicht van de providers op die netwerken.

Rekam (vergelijkingssite)Reggefiber(KPN) (vergelijkingssite)Glasdraad
BlackgateFibercbizz
cBizzFieberSolcon
DDSGlasnetMultifiber
FiberNowHeldenvan.nuWeserve
GlasnetKPN 
NetrebelKliksafe
OnfiberOnline.nl
SignetPhonedata
SimmartPlinq
SolconSolcon
TrinedStipte
UnetT-Mobile
XXLnetTele2
XenositeTelfort
 Tweak
 XS4ALL

Wat is de status/planning van glasvezel per gebied?

 • Broekvelden/Groote Wetering/Dronenhoek
  Rekam heeft alle panden op deze terreinen aangesloten op haar glasvezelnetwerk. Naast de particuliere providers (vergelijkingssite) zijn er ook providers die zich uitsluitend op zakelijke aansluitingen richten, zie het overzicht hierboven. 
 • Rijnhoek
  Op dit terrein is een inactief glasvezel netwerk, of dit opnieuw in gebruik kan worden genomen is op dit moment niet bekend.
 • Reeuwijk-Dorp
  Door Rekam is een succesvolle vraagbundeling gehouden waardoor alle adressen in de bebouwde kom van Reeuwijk-Dorp van glasvezel zijn voorzien.
 • VORT
  In het trekkingsgebied VORT is een succesvolle vraagbundeling gehouden, de werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel zijn gestart in september 2018 en zullen naar verwachting in 2021 worden afgerond.
 • Waarder
  Nagenoeg alle adressen in de bebouwdekom van Waarder zijn voorzien van Rekam glasvezel.
 • Zoutman
  Op dit bedrijventerrein vernieuwt de gemeente de bestrating, tijdens deze werkzaamheden is het tegen een zeer voordelig tarief mogelijk een glasvezel aansluiting van Rekam te krijgen. Neem voor meer informatie contact op.
 • Buiten de bebouwde kom
  Een groot deel van de ruim 700 adressen buiten de bebouwde kom die nu geen toegang tot breedband internet hebben (geen coax kabel) hebben zich via de vraagbundeling van Glasdraad aangemeld. De werkzaamheden zijn eind 2019 gestart en zijn naar verwachting in 2021 afgerond. Voor het deel van het gebied buiten de bebouwde kom dat niet onder deze vraagbundeling viel wordt aan een oplossing gewerkt, in 2021 volgt daar meer informatie over. 
 • Kernen Bodegraven en Nieuwerbrug
  Een deel van deze kernen heeft glasvezel van KPN (Reggefiber), voor de rest van deze gebieden zijn op dit moment nog geen concrete plannen. Er zijn gesprekken met meerdere partijen gaande.