OPBR verheldert en verenigt

‘Wij hebben met hetzelfde bijltje gehakt’

Elke ondernemer kan af en toe een sparringpartner gebruiken. Het Ondernemersklankbord (OKB) helpt om de geschikte partner te vinden: een oud-ondernemer die het zelf ook allemaal heeft meegemaakt. Tijdens de coronacrisis is deze dienst bovendien gratis. Henri Stolwijk, voormalig eigenaar van Buro N11, is een van de adviseurs van het OKB.
okb

Henri Stolwijk is nog niet zo lang ‘oud-ondernemer’. In september 2019 zwaaide hij af bij zijn bedrijf Buro N11. Nu is hij vrijwillig adviseur bij het OKB en verzorgt hij de communicatie voor het kernteam van regio Rijnland. “In deze regio zijn ongeveer veertig oud-ondernemers bij ons aangesloten,” vertelt hij. “Alle bedrijfstakken zijn vertegenwoordigd. Dat moet ook wel, want de aanvragen zijn net zo divers. De ene keer begeleid je een kapperszaak, de andere keer een groothandel technische producten.”

“Ondernemen gaat altijd met vallen en opstaan”

Leren van andermans fouten

Ondernemers staan constant voor moeilijke keuzes en die moeten ze vaak alleen maken. Voor die ondernemers is het Ondernemersklankbord opgericht. “Ondernemen gaat altijd met vallen en opstaan,” zegt Henri. “Iedereen maakt fouten. Maar oud-ondernemers hebben al van die fouten geleerd. Zij kunnen bestaande ondernemers helpen die fouten te voorkomen of er op een goede manier mee om te gaan.”

Het is die levenservaring die het advies van een oud-ondernemer zo waardevol maakt. “Met zo iemand kun je op hetzelfde niveau sparren. Er zijn wel andere adviseurs, maar die zijn vaak zelf geen ondernemer geweest. Die hebben niet met hetzelfde bijltje gehakt.”

Ondernemer blijft de baas

Hoewel een advies heel waardevol kan zijn, blijft het de ondernemer die de keuzes maakt. “Je kunt vaak al helpen door te luisteren. Het helpt al als een ondernemer iemand heeft om zijn afwegingen mee te delen en die af en toe vragen stelt.”

Henri begeleidt momenteel bijvoorbeeld een start-up die naar een volgende fase wil groeien. “De ondernemer in kwestie loopt tegen allerlei nieuwe zaken aan waar hij zich hiervoor niet mee bezig hoefde te houden, zoals uitgebreidere financiën, personeelsmanagement en marktpositionering. Het is erg leuk om dat proces te begeleiden.” Andere voorbeelden waar adviseurs mee helpen zijn het opstellen van een ondernemingsplan of het maken van een prognose voor bedrijfsovername.

“Je kunt vaak al helpen door te luisteren”

Aanmelden voor OKB

Kun je wel een klankbord gebruiken? Meld je aan op www.ondernemersklankbord.nl. Er volgt een intake-gesprek over het probleem dat je wilt bespreken. Daarna wordt daar een oud-ondernemer bij gezocht die daar goed bij kan helpen, hoewel je ook jouw voorkeur kunt opgeven voor een specifieke adviseur.

Dankzij een subsidie kan het OKB zijn diensten in de coronacrisis gratis aanbieden. “Het kostte al niet veel, maar nu is het helemaal toegankelijk. Veel van de oud-ondernemers hebben bovendien eerder een crisis meegemaakt, dus hun ervaringen kunnen nu goed van pas komen.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten