OPBR verheldert en verenigt

Halen we Smart Technology naar Bodegraven-Reeuwijk?

Werknemers vinden in een technische branche? Onmogelijk. Of zijn er kansen? Leg verbinding met onderwijs en studenten, bijvoorbeeld door mee te doen met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology.
civ

Sinds kort zoekt het mboRijnland actief naar samenwerking met het bedrijfsleven. Hiervoor is het samenwerkingsverband CIV Smart Technology opgericht. Hierin werken bedrijven, overheden en het onderwijs samen rondom Smart Technology, dat draait om het slim combineren en integreren van bestaande en nieuwe technologieën met ICT.

De samenwerking levert een win-winsituatie op voor onderwijs en bedrijven: een school hoeft geen grote investeringen te doen; studenten hebben toegang tot de laatste kennis en vaardigheden uit het werkveld in een uitdagende omgeving; en bedrijven leggen verbinding met docenten en studenten en kunnen gebruik maken van hun ideeën.

Bedrijven kunnen gebruik maken van ideeën van studenten

In de praktijk betekent de samenwerking de oprichting van een netwerk van satellietlabs, oftewel plekken buiten het schoolterrein waar met machines en IT geëxperimenteerd en geleerd kan worden. Er zijn drie soorten satellietlabs: een technohub, bedrijfslab en living lab.

 
  • Technohub: Een lab waarin meerdere bedrijven en scholen gezamenlijk investeren in faciliteiten, zoals machines en hoogwaardige IT. Scholen en andere bedrijven kunnen (al dan niet tegen betaling) gebruik maken van deze faciliteiten.
  • Bedrijfslab: Dit zijn faciliteiten die een brancheorganisatie of bedrijf nog dagelijks gebruikt voor de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan machines en hoogwaardige IT. Scholen kunnen gebruik maken van deze faciliteiten.
  • Living lab (toepassingslab): Hier werken studenten samen met een klant van een bedrijf (de eindgebruiker). Vaak werken de studenten en de klant aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk. De klant en de deelnemende scholen bepalen gezamenlijk de vorm van het lab.

Bodegraven-Reeuwijk

Naburige gemeenten zijn de samenwerking al aangegaan met het CIV Smart Technology. Rotterdam, Zoetermeer en Dordrecht hebben al een eigen ‘technohub’ en die van Gouda, Woerden en Alphen zijn in ontwikkeling. Leiden en Gouda betrekken bedrijven steeds meer bij hun onderwijs. Verder duiken overal in deze gemeenten ‘bedrijfslabs’ en ‘living labs’ op. Gaat Bodegraven-Reeuwijk zich bij deze trend aansluiten?

“We zijn op zoek naar ondernemers die mee willen doen”

Wethouder Inge van Nieuwenhuizen en OPBR-secretaris Johan de Haas zijn enthousiast over het idee om CIV Smart Technology naar gemeente Bodegraven-Reeuwijk te krijgen. Inge: “Voor de zomer hebben we aan tafel gezeten met mboRijnland en OPBR om een mogelijke samenwerking te bespreken. Het zou mooi zijn als het CIV ook onze kant op kan bewegen.” “We hebben eigenlijk interesse in alledrie de soorten satellietlabs,” vult Johan aan. “Nu zijn we op zoek naar ondernemers die hier net zo enthousiast van worden.”

De wethouder vertelt dat er binnen de gemeente 16.000 relevante arbeidsplaatsen zijn bij 3000 bedrijven en dat het personeelstekort vooral nijpend is in de technologische sector. Het is vooral moeilijk om nieuwe jonge mensen te vinden. “We hebben geen middelbare school in Bodegraven-Reeuwijk, dus de jeugd trekt weg zonder binding te maken met het bedrijfsleven. We willen die binding creëren en zorgen dat het onderwijs en bedrijfsleven op elkaar aansluiten.”

In de gesprekken met het CIV neemt het OPBR het voortouw, maar voor het zover is moet er duidelijk voldoende animo zijn onder de ondernemers van Bodegraven-Reeuwijk. Johan: “Dat is de eerste stap. Zodra we voldoende partijen hebben die mee willen werken, gaan we ermee aan de slag.”

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten