OPBR verheldert en verenigt

Sociaal ondernemen goed voor werknemer én werkgever

Een maatschappij waarin iedereen mee kan doen, dat ziet Joukje Woelders voor zich. In haar functie als accountmanager bij Ferm Werk laat ze ondernemers zien hoe zij daaraan bij kunnen dragen door ‘sociaal’ te ondernemen. “Dat is goed voor de samenleving én financieel aantrekkelijk. Soms vraagt dat alleen een andere manier van denken.”
ferm werk

Joukje Woelders wist niet goed wat ze wilde doen, maar wel dat het maatschappelijk betrokken werk moest zijn. Via een oud-studiegenoot kwam ze bij Divosa terecht, de landelijke vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, en vervolgens bij Ferm Werk. Deze organisatie regelt voor onder andere de gemeente Bodegraven-Reeuwijk alles wat met de participatiewet te maken heeft. “Ik wil iets bijdragen aan een inclusieve samenleving en de participatiewet beoogt precies dat: mensen met een beperking of mensen die het moeilijk hebben mee laten doen in het reguliere bedrijfsleven.”

Andere manier van denken

Om dat voor elkaar te krijgen gaat Joukje in gesprek met ondernemers om hen de mogelijkheden te laten zien. “Het is makkelijk om te zeggen: ‘Dat is niets voor mij’ of ‘Daar heb ik geen ruimte voor’, maar soms vraagt het gewoon om een andere manier van denken. Als je jouw organisatie anders inricht, kun je misschien juist iemand extra gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een specialist vrij maken van administratieve taken en vol inzetten op het werk waar die goed in is. Ondernemers zouden best meer open mogen staan voor sociaal ondernemen.”

“Je ziet dat ondernemers open staan voor sociaal ondernemen als ze persoonlijk betrokken zijn”

Dat gezegd hebbend bekent Joukje dat een ondernemer wel hart moet hebben voor de zaak. “Je ziet dat ondernemers vaak open staan voor sociaal ondernemen als ze persoonlijk betrokken zijn bij iemand uit de doelgroep. Ik snap dat: het kan sociaal en financieel aantrekkelijk zijn, maar het kost wel energie. Daar heeft niet iedereen tijd voor. Je krijgt er wel hele gemotiveerde en loyale werknemers voor terug. Ik denk dat het het waard is.”

Maak vrijblijvend kennis

Joukje maakt graag kennis met iedere werkgever die geïnteresseerd is in sociaal ondernemen. “We hoeven heus niet gelijk ter zake te komen, het is ook goed om een netwerk op te bouwen. Aarzel niet om me uit te nodigen voor een kop koffie!”

Neem contact op met Joukje door te mailen naar joukjewoelders@fermwerk.nl

De werknemers van Ferm Werk

Ferm Werk is een combinatie-organisatie van een sociale werkvoorziening en de sociale dienst van vier gemeenten. De organisatie werkt voor verschillende doelgroepen. Zelf is Ferm Werk werkgever voor zo’n 350 sociale werkvoorzieningsmedewerkers. Die zijn bij de organisatie in dienst en verrichten werkzaamheden op hun locatie in Woerden of ze worden gedetacheerd bij andere werkgevers in de regio.

Daarnaast begeleidt Ferm Werk cliënten vanuit een bijstandssituatie weer richting werk. Dit gaat om mensen die om heel uiteenlopende redenen op dit moment geen werk hebben, bijvoorbeeld omdat ze door corona hun baan zijn kwijtgeraakt en het niet snel lukt weer iets nieuws te vinden. Dit kunnen mensen zijn met of zonder arbeidsbeperking. Door middel van verschillende trajecten worden zij weer klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

De diensten van Ferm Werk

  • Advies op het gebied van personeelsvoorziening
  • Meedenken met werving en selectie

Heb je een vacature? Misschien heeft Ferm Werk de geschikte kandidaat. Zo niet, dan denkt Joukje graag mee of het op een andere manier is op te lossen, bijvoorbeeld door een herverdeling van de taken.

  • Ferm Werk Jobcenter

Meld je vacature bij het Ferm Werk Jobcenter en zij zorgen dat de geschikte kandidaten solliciteren.

  • Uitbesteed werk

Ferm Werk neemt productie- of logistiek werk aan en voert dit uit. Werknemers kunnen ook worden gedetacheerd. Zo verzorgt Ferm Werk bijvoorbeeld groenwerkzaamheden voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

  • Invulling geven aan Wet Banenafspraak en Social Return on Investment
  • Opleidingstrajecten in de branches logistiek, horeca, facilitair en buitenwerk.

Werknemers krijgen een interne praktijktraining en e-learning, waarna ze extern verder leren. Dit kan met een werkervaringsplaats (stage van 3 maanden) of proefplaatsing met uitzicht op contract (1-2 maanden). Voor de werkgever is dit kosteloos.

Financiële regelingen

Wanneer je een werknemer of kandidaat vanuit Ferm Werk in dienst neemt, kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende (financiële) regelingen. Denk hierbij aan proefplaatsingen, loonkostensubsidie, no-riks polis, jobcoaching. We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden!

 WerkgeversServicepunt Midden-Holland

Ferm Werk is aangesloten bij WerkgeversServicepunt Midden-Holland.WerkgeversServicepunt Midden-Holland stimuleert werkgevers om op een mensgerichte, slimme en financieel aantrekkelijke manier te ondernemen. Dat noemen we sociaal of inclusief ondernemen. Daarmee willen we meer mensen aan het werk helpen en houden. Dat doen we namens de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen, UWV, Promen en Ferm Werk. Samen zetten we projecten op om werkzoekenden en werkgevers uit de regio met elkaar te verbinden. Kijk op onze website om te zien wat we allemaal doen: www.wspmiddenholland.nl

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten