OPBR verheldert en verenigt

‘Ik verduurzaam pas als ik volledig word ontzorgd’

Duurzaam adviesbureau Merosch onderzoekt bij twintig ondernemers hoe zij makkelijk kunnen verduurzamen: welke maatregelen zij nog kunnen nemen, wat het kostenplaatje daarvan is en wat het hen oplevert. Ondernemer Wijnand van Roon van Autobedrijf Van Roon Reeuwijk ontving Merosch voor het eerste haalbaarheidsonderzoek. “Ik kan er alleen maar wijzer van worden.”
headerfotos_2021-Q22

Wijnand van Roon ontvangt Judith van der Horst en Bart van Oosten van Merosch met een nuchtere blik. Hij is nieuwsgierig naar de uitkomst van het onderzoek, maar heeft niet meteen wilde plannen. “Ik heb verstand van auto’s, niet van energieverbruik,” zegt hij. “Ik kan best zelf denken dat ik het voor elkaar heb, maar voor hetzelfde geld is dat niet zo. Dus wat eruit komt? We zien het wel.”

Na het bezoek krijgt Wijnand een rapportage van 1 à 2 pagina’s met de stand van zaken, de mogelijke investeringen, en een indicatie van de kosten en de terugverdientijd van die investeringen. Merosch bundelt de verzamelde onderzoeken om voor andere bedrijven in de regio energieprofielen te maken. Judith: “Het doel is om kengetallen te krijgen voor verschillende typen bedrijven, zodat zoveel mogelijk ondernemer in de hele regio kan inschatten wat voor hem/haar de mogelijkheden zijn.”

‘Met regionale kengetallen kunnen ondernemers de mogelijkheden van hun eigen situatie inschatten’

Onderzoek ter plekke

De adviseurs van Merosch lopen ongeveer een half uur door de werkplaats van Autobedrijf Van Roon met notitieblok in de hand. Ze letten op de isolatie, zoeken manieren om de verwarming van het aardgas af te halen en kijken naar de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame elektriciteit. De werkplaats blijkt al behoorlijk duurzaam te zijn. “Ik weet niet precies hoeveel energie ik gebruik, maar het zal niet veel zijn,” zegt Wijnand. “De ramen zijn HR++ en de isolatie is op orde. De gasketel staat nauwelijks aan: in het weekend staat hij uit en overdag is 15-16 graden warm zat als je hard aan het werk bent in de werkplaats. Warm water gebruiken we ook alleen om onze handen te wassen. Elektriciteit gebruiken we ook niet veel. De autolift heeft een hoog vermogen, maar die staat bijna nooit aan: hij gaat een keer omhoog en een keer naar beneden.” Er hangt niet voor niets een keurmerk ‘erkend duurzaam’ boven de balie. “We hebben led-lampen hangen en scheiden ons afval netjes. We dragen die duurzaamheid uit, dan moet je ook je best doen.”

Geen gezeur

De gratis haalbaarheidsonderzoeken zijn een initiatief van de gemeentes, duurzaamheidsplatforms en ondernemersverenigingen van Midden-Holland, omdat ondernemers vaak niet op de hoogte zijn van hun energiesituatie of van de mogelijkheden om die te verbeteren. Ondanks zijn redelijk duurzame pand, herkent Wijnand zich in die beschrijving. “Ik heb het druk en dan is de energietransitie het eerste dat ik van mijn bureau schuif. En als ik wel tijd had gehad, was het het laatste geweest waar ik zin in had.”

Ook andere zaken duwen verduurzaming naar beneden op het prioriteitenlijstje. “Je hoort cowboyverhalen over zonnepanelen en sommige mensen zeggen dat je moet wachten op de ‘derde generatie’, die nog beter zou zijn. Daarbij ga ik ook een keer met pensioen, is het de moeite waard om daarvóór nog te investeren?” Wat hem alleen kan overhalen, is een verplichting of een concreet aanbod dat zo min mogelijk moeite kost. “Ik verduurzaam pas als ik volledig word ontzorgd. Zolang de prijs niet buitensporig is, ga ik akkoord.”

‘De energietransitie is het eerste dat ik van mijn bureau schuif’

Judith en Bart komen dat sentiment vaker tegen. Judith: “Het liefst horen ondernemers: ’Volgende week komen we de boel vervangen, het kost je 10.000 euro, en dan ben je ervan af.’ Dan heb je de helft al mee. Het is geen geldprobleem, ze willen gewoon geen gezeur.” De gemeente of ODMH zou hier de regie in kunnen nemen. “Merosch werkte al eens samen met een gemeente die ondernemers er bij de haren bijsleepte. Er was een concreet voorstel. Dat hielp.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten