OPBR verheldert en verenigt

Bodegraven-Reeuwijk toplocatie voor mkb

Elsevier onderzocht toplocaties voor het bedrijfsleven. Bodegraven-Reeuwijk behoort tot de top van landelijke kernen, met name voor het mkb.
toplocatie-mkb

Elsevier en Bureau Louter onderzochten in welke gemeenten het bedrijfsleven het meest floreert. Met andere woorden, wat zijn de toplocaties voor bedrijven? Bodegraven-Reeuwijk behoort tot de top van landelijke kernen, in het bijzonder voor het mkb.

De toplocaties voor het bedrijfsleven (in alle soorten en maten) werden bepaald aan de hand van een aantal factoren: het aantal arbeidsplaatsen, het aantal bedrijven dat in de laatste drie jaar is gestart en de toegevoegde waarde (omzet minus inkoop) van de bedrijven in euro’s. Alle factoren werden berekend per duizend inwoners van de beroepsbevolking (18-66 jaar).

Met een rapportcijfer van 7,14 behaalt Bodegraven-Reeuwijk plek 89 van alle gemeenten en de top 10 van gemeentes die als ‘landelijke kernen’ zijn aangemerkt. De gemeente scoort relatief goed op het onderdeel starters, met plek 72 met 16 startende bedrijven per duizend inwoners van de beroepsbevolking. De gemeente komt zelfs op plek 5 van de landelijke kernen.

Mkb floreert

Bodegraven-Reeuwijk is dus een prettige plek voor al het bedrijfsleven, maar in het bijzonder voor het mkb. Wanneer Elsevier deze categorie uitsplitst schiet onze gemeente omhoog in de ranking. Bodegraven-Reeuwijk behaalt hier plek 22 met een rapportcijfer van 7,68. Als we alleen naar landelijke kernen kijken, staat de gemeente zelfs op plek 4. Het Groene Hart als regio behaalt ook de top tien qua aantrekkelijkheid voor het mkb.

Wat opvalt, is dat Bodegraven-Reeuwijk behoorlijk gebalanceerd is in de diverse bedrijfsactiviteiten. Waar sommige gemeenten zich sterk gespecialiseerd hebben, scoort Bodegraven-Reeuwijk op alle drie de bedrijfsactiviteiten informatiegeörienteerd, materiaalgeörienteerd en personengeörienteerd behoorlijk goed. Informatiegeörienteerde activiteit komt er iets bovenuit (plek 25 met rapportcijfer 8,56), gevolgd door materiaalgeörienteerd en personengeörienteerd.

Belangrijk voor lokale samenleving

Het is goed nieuws dat Bodegraven-Reeuwijk een fijne plek is voor alle bedrijven en het mkb in het bijzonder. Het kleinbedrijf (tot 49 werknemers) is goed voor meer dan de helft van de werkgelegenheid in Nederland. Bovendien hangt een succesvolle werkomgeving samen met een aantrekkelijke woonomgeving. Lokale bedrijven spelen een belangrijke rol in de samenleving door het steunen van sport, cultuur en goede doelen.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten