OPBR verheldert en verenigt

De energietransitie van Versluys Groep:

Teus de Wit, oud-directeur van Bodegraafse wegenbouwer Versluys Groep, vertelde tijdens het webinar ‘Energietransitie in het bedrijfsleven’ van 24 februari hoe hij in zijn bedrijf duurzaamheid vormgaf. Met een energieneutraal kantoor, zonnepanelen, samenwerking met de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en een heuse ‘stroomwals’ maakt Versluys indruk op zijn opdrachtgevers.
versluys

Energieneutraal kantoor

Zo’n zeven jaar geleden sprak Versluys Groep uit dat het tijd was om duurzaamheid in de filosofie van het bedrijf op te nemen. “We werken altijd in het publieke domein en dat betekent dat je veel te maken hebt met de buitenwereld. Die kan boos of aardig zijn, maar je moet er wat mee,” zegt Teus.

In 2014 bouwde het bedrijf met die filosofie in gedachten een volledig energieneutraal kantoor. Er is geen gasaansluiting, de warmte wordt geregeld met warmte-koudeopslag (WKO). Daarvoor werden enkele bronnen geïnstalleerd ter hoogte van de parkeerplaats. Het pand werd goed geïsoleerd en op het dak kwamen natuurlijk zonnepanelen. “We leveren een klein beetje energie terug aan het net, maar dat is te verwaarlozen. De meeste energie die we over hebben wordt via laadpalen gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s.”

Zonnepanelen delen

Teus zette een andere formule in voor de verduurzaming van de loods. “Ik had goed contact met de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk, aardige mensen die ik regelmatig tegenkwam op de markt. Op een goed moment riep ik: ‘Kom eens praten! Ik heb een groot dak en daar kunnen een heleboel zonnepanelen op. Ik ben van plan dat te doen, maar terugleveren aan het net is eigenlijk niet de moeite waard. Zullen we de zonnepanelen verdelen?’”

‘De helft is voor onszelf, de andere helft voor de maatschappij’

Zo gezegd, zo gedaan. De helft van de panelen wordt gebruikt door Versluys – “Dat levert voldoende energie voor de loods en werkplaats eronder.” – de andere helft wordt beheerd door de Energiecoöperatie. “Een van de voorwaarden was dat mijn medewerkers gratis lid werden van de Energiecoöperatie,” licht Teus de details toe. “Zo konden ook zij profiteren van de stroom die wij op het dak opwekken. Een stukje ‘stroom van Versluys’ en een goedkopere energierekening.”

Batterijen

Ook op andere panden van Versluys Groep liggen zonnepanelen, al zijn die alleen voor eigen gebruik. Het bedrijf is ook begonnen met de installatie van batterijen. “Die hebben we nodig voor ons elektrisch materieel. De stroom wordt opgewekt als we aan het werk zijn, terwijl we ’s nachts geen stroom hebben van de zonnepanelen.” Helemaal opgelost is dat probleem nog niet. “Batterijen zijn nog best ingewikkeld en vrij kostbaar.”

Waarom?

“Als iemand mij vraagt waarom we met verduurzaming begonnen zijn, heb ik daar twee antwoorden op: enerzijds zit het in onze genen om aan de omgeving te denken, anderzijds is het een eis van onze opdrachtgevers.” Teus benadrukt dat zijn bedrijfstak daarin (voorlopig) uniek is: zijn opdrachtgever is de overheid en die rekent de bouw af op zijn duurzaamheidsambities. “Zonder die ambities kunnen we überhaupt niet voor de overheid aan de slag. De overheid zet ons de pen op de neus: we moeten voldoende energie besparen én niet te veel CO2 en stikstof uitstoten. Ik heb vanmorgen nog een rapport ondertekend voor een volgend groot project.”

‘Zonder duurzaamheidsambitie kunnen we niet voor de overheid aan de slag’

Om zich te onderscheiden van de concurrentie liet Versluys een ‘stroomwals’ bouwen; een wals die is omgebouwd tot elektrisch systeem. “Er zit geen motor meer in en je ziet ook geen uitlaat meer. ’s Nachts wordt hij op het terrein opgeladen aan een speciale laadpaal en overdag gaat hij naar het werk.”

Doe Watt met je dak!

Wil je ook je dak benutten om elektriciteit op te wekken?

Quickscan

Laat een (gratis) quickscan maken. Deze quickscan geeft antwoord op de vragen: kan het, met welke technieken, wat kost het en wat levert het op? De quickscan maakt deel uit van het project Zon op Bedrijfsdaken Bodegraven-Reeuwijk, een gezamenlijk initiatief van OPBR en gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Meld je aan op zobr.nl

Energiecoöperatie

Of neem contact op met Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR) voor vrijblijvend gratis advies over de mogelijkheden. OPBR trekt samen op met EC-BR om zo goed mogelijk en zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken met bedrijfsdaken. Als je besluit (een deel van) je dak aan EC-BR ter beschikking te stellen, dan neemt EC-BR je alle administratie en coördinatie uit handen. Zijn de zonnepanelen alleen voor eigen gebruik, dan verwijst EC-BR je, na het advies, door naar de juiste partijen die dit voor je kunnen verzorgen.

Meer informatie op ec-br.nl

Woon het webinar bij

Op 21 april verzorgen de duurzaamheidsplatforms van de regio gezamenlijk een webinar voor iedereen die serieus van plan is om zonnepanelen op het dak te leggen. Lees hier meer informatie of meld je gelijk aan.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten