OPBR verheldert en verenigt

Kwart van ondernemers vraagt coronasteun aan

Ruim een kwart van de bedrijfsvestigingen in Bodegraven-Reeuwijk maakte in 2020 gebruik van een van de financiële coronaregelingen. Ruim een derde daarvan heeft minstens één keer de NOW aangevraagd.
potmetgeld

In Bodegraven-Reeuwijk staan in totaal 4270 vestigingen van bedrijven geregistreerd, exclusief de branches openbaar bestuur, onderwijs en gezondheidszorg. Ongeveer een kwart daarvan zag zich afgelopen jaar genoodzaakt aan te kloppen bij de overheid om financiële steun.

De drie Noodmaatregelen Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en de twee Tegemoetkomingen Vaste Lasten (TVL) werden allemaal aangesproken. Daarnaast vroeg ongeveer één op de tien ondernemers een uitstel van belastingbetaling aan.

Geen enkele vestiging in Bodegraven-Reeuwijk maakte gebruik van de BMKB-C, KKC, GO-C, BL-C, COL, Qredits – Uitstel van aflossing, Qredits – Overbruggingskrediet, tegemoetkoming fritesaardappeltelers of de tegemoetkoming sierteeltsector. Andere subsidieregelingen zijn niet in onderstaande cijfers meegenomen.

Uit de cijfers blijkt dat de 95 horecavestigingen in de gemeente veel vaker steun nodig hadden dan ondernemers in andere branches. Waar de percentages van aanvragen bij andere branches schommelt tussen de 1 en 12 procent, is dat in de horeca tussen de 15 en 74 procent.

.

Uitgekeerde NOW

De bedrijven in Bodegraven-Reeuwijk hebben in totaal bijna 20 miljoen euro aan subsidie verkregen. Meer dan de helft daarvan is aangevraagd tijdens de eerste ronde. Hoewel de horeca en detailhandel, ook in onze gemeente, het zwaarst zijn getroffen, is het bedrag dat in deze branche is uitgekeerd slechts een fractie van het totaalbedrag dat via de NOW is aangevraagd. Het is overigens mogelijk dat de aanvragers hun aanvraag nog gaan intrekken of dat ze na de definitieve berekening (een gedeelte) terug moeten betalen.

Bron: UWV

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten