OPBR verheldert en verenigt

Duurzaamheidspluim 2020 voor Melkveehouderij Oostdam

Woensdag 7 oktober is de Duurzaamheidspluim uitgereikt aan Melkveehouderij Oostdam te Bodegraven. De familie Oostdam ontving de pluim uit handen van wethouder Kees Oskam en voorzitter Ronald Schilt van OPBR Duurzaam.
duurzaamheidspluim-oostdam

Afgelopen jaar plaatste Melkveehouderij Oostdam al zoveel zonnepanelen op de staldaken dat het bedrijf een energieleverancier werd. Begin dit jaar kwam daar een duurzame innovatie bij: een eigen melkfabriek. Hiermee verwerkt de familie Oostdam de melk van de eigen koeien op het erf direct tot eindproduct voor de consument.

De afnemers komen uit de regio, zodat de productie- en vervoersketen kort blijft. Zo levert de boerderij aan online supermarkt Picnic in de Goudse regio en is de melk te vinden in de schappen van de Jumbo in Bodegraven en Reeuwijk. Daarnaast wordt de melk als grondstof geleverd aan lokale producenten, zoals Bakkerij Ko van Daalen en ijsmakers Mariska en Jurgen de Vries van IJssalon De Zoete inval.

Oordeel van de jury

Voor deze ondernemingen krijgt Melkveehouderij Oostdam de Duurzaamheidspluim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, een waarderingsprijs die elk jaar wordt uitgereikt een een persoon of bedrijf die een voortrekkersrol vervult op het gebied van duurzaamheid.

De jury voor de Duurzaamheidspluim werd dit jaar gevormd door wethouder Kees Oskam en Ronald Schilt, voorzitter van OPBR Duurzaam en directeur van adviesbureau Merosch. Zij benadrukten de visie en het ondernemerschap dat uit de activiteiten van de familie Oostdam blijkt. “Als samenleving staan we de komende decennia voor de opgave om onze manier van leven enorm te verduurzamen. Deze omslag geldt ook voor de agrarische sector. De familie Oostdam durft hier stappen in te zetten. Ze doen dit naast andere maatregelen op het gebied van dierenwelzijn en natuurbeheer, die al op de boerderij waren doorgevoerd. Daarmee toont het bedrijf leiderschap in een sector die in verandering is. Dat is een pluim waard!”

“Melkveehouderij Oostdam toont leiderschap in een sector in verandering”

Ook een pluim van de partners

Verschillende afnemers van de melk van Melkveehouderij Oostdam reageren met lof op de toekenning van de prijs. “De prijs is heel verdiend,” aldus Ko van Daalen van bakkerij Brood & Ko. “De Oostdammers zijn een ontzettend innovatief paar. Ze vormen een heel betrokken familiebedrijf, dat inspireert ook onze familie. Het is fijn dat wij de melk voor ons gebak dichtbij huis kunnen halen en de samenwerking klikt ook altijd erg goed. Die Duurzaamheidspluim is heel terecht.”

Ook de eigenaren van de Jumbo’s in de gemeente nemen hun hoed af voor de familie. “Ik wil de familie Oostdam van harte feliciteren. Wij vinden het heel leuk dat we ons steentje kunnen bijdragen door hun lokale en duurzamere melk te verkopen. We zijn erg blij dat we dit product in ons assortiment mogen hebben,” zegt Quint Langerak van Jumbo Bodegraven. Denise Rustwat van Jumbo Reeuwijk voegt daaraan toe: “De melk van de familie Oostdam is echt een product waar mensen voor naar de winkel komen. Ik ben er heel blij mee dat we dit verkopen, het is superlekkere melk. Mijn gezin en ik drinken het zelf ook.”

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten