OPBR verheldert en verenigt

Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk is op zoek naar daken

Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk roept ondernemers op om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Voor hun eigen energiebehoefte én die van de inwoners van onze gemeente. ”Geen gedoe, wel direct financieel voordeel.”
energiecooperatie

Voorzitter Jan Bouwens: “Er is naar schatting ruimte voor 20.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken. De energiecoöperatie is inmiddels met vijf ondernemers in overleg om een concreet project uit te werken. In totaal hopen we daarmee ongeveer 3000 à 4000 zonnepanelen te realiseren. Maar we zijn natuurlijk op zoek naar meer ondernemers en gebouweigenaren die hun dak willen gebruiken voor energie uit zon.”

“De ondernemer heeft er geen omkijken naar, maar wel direct voordeel”

Geen gedoe

“Je ziet nogal eens dat er alleen strikt voor de eigen energiebehoefte zonnepanelen worden aangelegd. Maar als er ruimte is voor meer panelen, dan is Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk altijd geïnteresseerd om mee te doen.” In zee gaan met de coöperatie kan de ondernemers voordelen opleveren. Jan: “Energie opwekken en leveren is voor de ondernemers geen core-business. Dat klopt en juist daarom kunnen wij van waarde zijn! Wij onderzoeken voor eigen rekening de mogelijkheden, wij financieren én realiseren. De ondernemer heeft er geen omkijken naar, maar wel direct voordeel.”

Bijdragen aan gemeenschapsvoorzieningen

De op bedrijfsdaken opgewekte energie kan worden gebruikt voor de verduurzaming van het bedrijf. De ondernemer krijgt als mede-investeerder een aantrekkelijk rendement. Het energielabel van je pand verbetert, toch een punt dat elke gebouweigenaar moet aanspreken. “Maar er is meer. Je draagt bij aan de ontwikkeling van een gemeenschapsvoorziening die niet alleen groene stroom produceert maar ook groene en sociale projecten sponsort. Een zeer waardevolle toevoeging aan je MVO-beleid,” volgens de bevlogen voorzitter.

Windenergie

Naast zonnepanelen op daken wil de coöperatie op termijn, naar verwachting 2020, ook zon op land en energie uit wind ontwikkelen. Jan: “Zodra de gemeenteraad locaties heeft bepaald, gaan we samen met coöperatie De Windvogel aan de slag. Deze coöperatie bestaat al meer dan 25 jaar en helpt ons met kennis en kapitaal.” Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk werkt naast De Windvogel ook nauw samen met netbeheerder Stedin, Rabobank Rijn en Veenstromen, het gemeentebestuur en de OPBR-werkgroep Duurzaamheid.

Jan besluit zijn betoog met een oproep: “Ben je geïnteresseerd in onze aanpak of heb je een dak beschikbaar? Neem dan contact met ons op via energiecoopbodegravenreeuwijk@gmail.com  of bel mij op 06 8399 8239. We komen graag langs.”
Meer informatie over de coöperatie vind je op: www.energiecooperatie-bodegraven-reeuwijk.nl 

 

Over Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk

Ook in Bodegraven-Reeuwijk heeft de gemeenteraad besloten om in 2035 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Er is een routekaart opgesteld, er zijn bewonersavonden geweest om geschikte wind- en zonlocaties te vinden. En: er is een burgerinitiatief ontstaan tot de oprichting van een lokale energiecoöperatie.

Energie coöperatie Bodegraven-Reeuwijk is februari 2018 formeel opgericht en heeft tot doel de productie van duurzame elektriciteit met wind en zon voor haar leden. Leden zijn burgers en bedrijven in onze gemeente. De productiecapaciteit wordt in drie stappen opgebouwd: zonnepanelen op bedrijfsdaken (inclusief agrarische daken), zonneweiden op land en windmolens.

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten