OPBR verheldert en verenigt

Ons Fonds verbetert communicatie

Jan Dirk van Bennekum zet zich vanaf dit jaar in voor de communicatie tussen Ons Fonds en de trekkingsgebieden. “Het eerste wat ik ben gaan doen, is langs alle besturen gaan. In persoon het gesprek aangaan werkt toch het best.”
vanbennekum

Jan Dirk van Bennekum zet zich vanaf dit jaar in voor de communicatie tussen Ons Fonds en de trekkingsgebieden. De organisatie moet op de hoogte zijn van de plannen van trekkingsgebieden en de trekkingsgebieden van de regels en bijeenkomsten van Ons Fonds. 

Hoe pakt Van Bennekum dat aan? “Het eerste wat ik ben gaan doen, is langs alle besturen gaan. In persoon het gesprek aangaan werkt toch het best. Ik kan direct vragen beantwoorden over de regelgeving en ondertussen de verenigingen aansporen om hun ondernemers samen te brengen. Het geld is er, dus doe er wat mee!”

Door ondernemers voor ondernemers

Ondanks dat Ons Fonds inmiddels al zes jaar loopt, komt Van Bennekum nog regelmatig ondernemers tegen die niet weten welke projecten in aanmerking komen voor het fonds. “Ze vragen mij wat wel en niet mag, maar ze mogen het helemaal zelf bepalen! De enige voorwaarden zijn dat het trekkingsgebied er collectief voordeel aan heeft en het mag bijvoorbeeld geen politiek project zijn. Verder houden wij ons niet met de inhoud bezig.” 

Aanvragen voor het Gemeentebrede Fonds worden strenger beoordeeld. Dit fonds is voor aanvragen die gemeentebreed impact hebben, in plaats van zich te beperken tot één trekkingsgebied. Hier bepaalt een onafhankelijk bestuur of de aanvraag voldoende voordeel heeft voor de gemeente en of het een eenmalig project is. Het project ‘Duurzaamheid’  dat bedrijven ondersteunt met de verduurzaming van energie, afvalstromen, mobiliteit en klimaatadaptatie is hier een voorbeeld van.

Samen sta je sterk

Van Bennekum heeft het altijd belangrijk gevonden om zich in te zetten voor diverse ondernemersverenigingen. Zijn eerste bestuursfunctie had hij bij voormalig Scheepvaartvereniging Zuid in Rotterdam (nu Deltalinq). Daarna is hij voorzitter geweest bij Belangengroep Ondernemingen Rotterdam-Rijnmond, een organisatie die onder andere zijn vader nog had opgericht.

Inmiddels zit hij al vijftien jaar in de ondernemersvereniging van bedrijventerrein Zoutman. Van Bennekum: “De problematiek is overal hetzelfde: op één staat veiligheid, gevolgd door bereikbaarheid en parkeergelegenheid.” Veiligheid is dan ook het belangrijkste thema geweest bij de afgelopen aanvragen voor Ons Fonds. “Bijna elk bedrijventerrein is bezig (geweest) met het ophangen van camera’s, typisch een project op het niveau van een trekkingsgebied.”

“Ik vind het leuk en belangrijk om samen actie te ondernemen,” vertelt Van Bennekum. “Je moet de zaken niet over je heen laten komen, maar direct het overleg aangaan. Zeker sinds de fusie van Bodegraven en Reeuwijk is het belangrijk om als ondernemers een collectief te vormen. Het is heel simpel: hoe meer mensen (bedrijven) je vertegenwoordigt, hoe groter het oor is dat de gemeente je geeft.”

ONS FONDS BEHEERT DE PORTEMONNEE

Ons Fonds is een schakel tussen de gemeente en de trekkingsgebieden van Bodegraven-Reeuwijk. Alle ondernemers dragen evenredig bij aan een aanzienlijke pot geld via de onroerendezaakbelasting (OZB) die de gemeente heft over niet-woningen. Ondernemers kunnen deze pot aanspreken voor projecten binnen hun trekkingsgebieden.

Het enige wat Ons Fonds doet, is controleren of aanvragen aan de voorwaarden voldoen en het geld beheren. Het is de schakel tussen gemeente en trekkingsgebied. ‘We zijn in feite een hele saaie organisatie,’ grapt Jan Dirk van Bennekum.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!