OPBR verheldert en verenigt

Staatssecretaris op bezoek bij Domburg Bodegraven

In het kader van de Nationale Klimaatweek bracht Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, op 30 oktober een werkbezoek aan Domburg Bodegraven. Deze enthousiaste deelnemer aan Wood Loop geeft de staatssecretaris een inkijkje hoe de branche van interieurbouwers en meubelfabrikanten werkt aan het verduurzamen van de sector. En welke impact dat heeft op de CO2-uitstoot in Nederland.
De Beeldredaktie / Lex van Lieshout
t.b.v. CBM
Bodegraven d.d. 30.10.2023
Werkbezoek van Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivian Heijnen bij Fa Domburg Bodegraven om o.a. het Wood Loop proces te bekijken

Jaarlijks gebruikt de meubelsector 635 kiloton hout waarvan maar liefst 18 procent verloren gaat. Zonde en niet duurzaam. Op initiatief van de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie is een stichting opgericht om de individuele houtverwerker, retailer en plaatmateriaalproducent mee te laten doen in recyclen van spaanplaat en overig ab-hout.

Domburg Bodegraven is een van de deelnemers. Directeur Peter Domburg: “Ik vroeg in 2004 al bij mijn leverancier of hij geen nieuwe platen kon maken van mijn resthout. Maar omdat dit het label ‘afval’ had, mocht dat niet. Nu heet het ‘herbruikbare grondstof’ en kunnen we er eindelijk mee aan de slag.”

Tekst loopt door onder de afbeeldingen.

Staatssecretaris Vivian van Heijnen krijgt een rondleiding en uitleg over Wood Loop van initiatiefnemers John Faas van Baars & Bloemhoff,  Kristof van Hoye van Unilin Panels en Dirk van Deursen van branchevereniging CBM en deelnemer Peter Domburg van Domburg Bodegraven.

Bezoek

De staatssecretaris kwam bij Domburg op bezoek om het proces met eigen ogen te zien en in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van Wood Loop. Er werden natuurlijk ook zorgen geuit over de uitdagingen waar zij voor staan in de transitie naar een volledig circulair Nederland in 2050. Peter: “Hergebruik van het hout zorgt voor drie keer minder CO2-uitstoot dan verbranding als afval, maar het is toch duurder. We hopen dat de staatssecretaris zorgt dat dat rechtgezet wordt als er straks een prijs op CO2-uitstoot wordt gezet.” De staatssecretaris zal de boodschap meenemen naar Den Haag.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten