OPBR verheldert en verenigt

Marijke Kasius opnieuw IT-CEO van het Jaar

Een award winnen voor beste CEO binnen het eigen vakgebied is al bijzonder. Als je dat 2 jaar achter elkaar overkomt, mag je dat ten minste opmerkelijk noemen. Voor Marijke Kasius-Krist van IT-bedrijf PQR, die deze eer ten deel viel, is het overigens geen moment aanleiding naast haar schoenen te gaan lopen. Zij prijst vooral haar team, dat haar in staat stelt op te vallen in haar werk. “Want het gaat om samenwerking, elkaar aanvullen.”
Marijke Kasius-Krist - PQR

Marijke leidt als Chief Executive Officer (CEO) IT-onderneming PQR in Utrecht. Haar prestaties blijven bepaald niet onopgemerkt: een paar weken geleden werd ze bij een publieksverkiezing van het toonaangevende IT-platform Computable (website en magazine) uitgeroepen tot CEO van het Jaar. 

Er waren tien kandidaten, Marijke kreeg maar liefst 31 procent van de stemmen. Een jaar eerder benoemde een onafhankelijke jury haar tot CEO van het Jaar in de Dutch IT Channel Awards. “Natuurlijk ben ik daar trots op en blij mee,” zegt ze. En, dat geeft ze graag toe, het is praktisch gesproken een pre bij acquisities van nieuwe opdrachten en het aantrekken van nieuw talent. Dit soort persoonlijke successen straalt af op de onderneming, zo gek is dat niet.

Gepassioneerd

De geboren Reeuwijkse, die na jaren in Waarder en Driebruggen tegenwoordig met haar gezin in Bodegraven woont, praat gepassioneerd over onderwerpen als cybersecurity, de cloud, IT-oplossingen en -processen en nieuwe technologie die ons leven kunnen verrijken.

Met haar 39 jaar is zij een van de jongste CEO’s die in de IT-branche aan de weg timmert, zij is bovendien ook nog eens een van de weinige vrouwen op dit niveau. “Bij een recent executive diner voor onze branche was ik nog steeds de enige vrouw. Maar ik vind het echt een heel leuke branche.”

Ze kwam erin terecht na haar studie film- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waarna ze al heel snel carrière maakte. “Een interessante en dynamische wereld. Ik snap de logica achter IT, kan goed conceptueel en strategisch denken. Mijn inbreng werd gewaardeerd, zo kon ik snel stappen maken.”

Bezige bij

‘Bezige bij’ is een alleszins passende omschrijving voor de 39-jarige Marijke. Sinds 2019 geeft zij als CEO leiding aan IT-onderneming PQR, maar zij is ook raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk, moeder van vier kinderen en non-executive director van The Learning Network. Ze wordt regelmatig gevraagd voor spreekbeurten op congressen en seminars. Ze stond als boegbeeld voor een campagne gericht op ‘empowermente op levensgrote posters in Amsterdam.

Nadrukkelijk stelt Marijke dat haar gezin altijd op de eerste plaats komt, gevolgd door haar werk en dan de nevenfuncties. Het wekt dan ook geen verbazing dat ze het raadswerk na deze periode in 2026 (waarschijnlijk) voor gezien houdt. Dan heeft ze er als raadslid 8 jaar opzitten, daarvoor was ze al enkele jaren commissielid.

Extra opleidingen

Ze volgde extra opleidingen, behaalde een MBA aan de TIAS Business School en een Master Bedrijfskunde aan de IBO Qualified Business School. In 2018 trad ze in dienst van PQR als Chief Operations Officer (COO), 3 jaar later volgde de promotie tot CEO. 

Marijke gaf mede sturing aan de groei: bij haar aantreden waren er iets meer dan honderd medewerkers in dienst, inmiddels zijn dat er tegen de driehonderd. Zij organiseren, faciliteren en beheren IT-structuren bij grotere ondernemingen. Tot de groeiende klantenkring behoren veel gemeentes, waterschappen en provincies, maar ook grote logistieke organisaties, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. 

Beursgenoteerd

De groei kwam mede tot stand door overnames, maar sinds mei 2022 maakt PQR zelf deel uit van het (beursgenoteerde) Duitse Bechtle AG, dat wereldwijd meer dan 14.000 medewerkers telt en een omzet realiseert van 4,7 miljard euro. Enthousiast: “Bechtle AG is een geweldige organisatie met een zeer platte structuur die alleen sterke bedrijven met een goed management overneemt. En het biedt ruimte: 80 procent van de Managing Directies bij de circa honderd overgenomen bedrijven zit nog op dezelfde functie.” 

Het grote voordeel van een grote en sterke moeder is de financiële slagkracht: bij potentiële overnames kan razendsnel worden geschakeld. Ook bij dit soort aankopen leunt het Duitse topmanagement op de kennis en inzicht van de individuele bedrijfsleiders. “Je krijgt vertrouwen, dat is zo prettig,” aldus Marijke. Zij zegt nog dagelijks te genieten van wat zij doet. ”Ik vind werken zo ontzettend leuk. Dingen in beweging zetten en houden geeft zoveel voldoening. Dat geeft elke keer weer nieuwe energie, daar krijg je niet genoeg van.”

Dit artikel van Henri Stolwijk verscheen in Kijk op BR.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten