OPBR verheldert en verenigt

Update: aanleg glasvezel in volle gang

Op veel bedrijventerreinen in Bodegraven-Reeuwijk ligt inmiddels glasvezel en ook veel buitengebieden zijn inmiddels aangesloten. Waar wordt binnenkort nog meer glasvezel verwacht?
glasvezel

Na een paar jaar van relatieve stilte is de aanleg van glasvezel in Nederland inmiddels weer volop bezig. KPN gaat in drie jaar een miljoen adressen op glasvezel aansluiten, vooral buiten de randstad. In Den Haag sluit T-Mobile 130.000 adressen aan op glasvezel en in Rotterdam is L2Fiber bezig alle adressen in de gemeente van glasvezel te voorzien. Dichter bij huis in Gouda zijn zelfs drie partijen bezig met de aanleg van glasvezel: Delta(Caiway), KPN en Rekam (in samenwerking met Glasdraad).

In onze gemeente zijn inmiddels bijna alle bedrijventerreinen voorzien van glasvezel van meerdere aanbieders (meestal Rekam en KPN, soms ook Eurofiber, Tele2 en anderen). Ook adressen buiten bedrijventerreinen krijgen steeds vaker glasvezel. Bij diverse nieuwbouwprojecten zoals Reesvelt 2 in Reeuwijk-Dorp, Weideveld in Bodegraven en De Wijde Wiericke in Nieuwerbrug leggen KPN en/of Rekam glasvezel aan naar elk adres.

Rekam

In het gedeelte van onze gemeente ten zuiden van de A12 en ten westen van de N11 is Rekam in gestaag tempo bezig zijn bestaande coax netwerk door glasvezel te vervangen. De kernen Waarder en Reeuwijk-Dorp zijn geheel van glasvezel voorzien en in de overige kernen neemt het aantal glasvezelaansluitingen toe.

In het gebied rond Reeuwijk-Dorp (Randenburg, Middelburg, Tempel) is in 2018 een succesvolle vraagbundeling geweest en Rekam verwacht alle deelnemende adressen in dit gebied in april op glasvezel aangesloten te hebben.

Rekam is ook een project in een deel van het plassengebied aan het voorbereiden. Nog niet bekend is welke adressen daar precies onder gaan vallen of wanneer het begint.

Glasdraad

Het bedrijf Glasdraad heeft in 2018 een succesvolle vraagbundeling gehouden in het buitengebied rond Bodegraven en Nieuwerbrug dat ze op hun website BDG-01 noemen. Delen van de gemeente Woerden vallen ook onder dit project. Op dit moment is Glasdraad bijna klaar met de civiele werkzaamheden, waarbij er in totaal 24 km aan nieuwe tracé is gegraven. De PoP (een klein gebouw waar de apparatuur van de providers in komt te staan) is in januari geplaatst. De komende weken wordt de hoofd glasvezelkabel ingeblazen en geïnstalleerd.

Naar verwachting wordt begin april de stroom in de PoP aangesloten en vanaf dat moment kan worden begonnen met het aansluiten van de huizen, wat naar verwachting in juni klaar is. Nadat een huis is aangesloten kan de provider aan de slag met het opleveren van de verbinding. Tussen het aansluiten van een woning en het opleveren van de verbinding zit meestal een paar weken.

Bodegraven

Voor grote delen van Bodegraven zijn op dit moment geen plannen voor de aanleg van glasvezel. KPN levert daar via de koperlijn snelheden tot 200Mbit download. Ziggo levert er via coax snelheden tot 500Mbit download. Bij zowel KPN koperlijnen als Ziggo is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid, terwijl upload- en downloadsnelheden bij glasvezel meestal gelijk zijn.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten