OPBR verheldert en verenigt

‘Als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo’

Ondernemers, en vooral pandeigenaren, moeten deze periode extra goed opletten met wie ze zaken doen, waarschuwt gemeenteambtenaar Judith van Donselaar van het team Veiligheid. Ze licht toe hoe criminele investeerders opereren en wat gemeente en ondernemers daartegen kunnen doen.
crimineleinvesteerders

Judith van Donselaar is onderdeel van het team Veiligheid van de gemeente en houdt zich bezig met het thema ‘sociale veiligheid’. “Samen met regionale partners probeer ik ondermijning te voorkomen, dat wil zeggen de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Denk aan drugsproducenten of illegale handelaren die hun geld proberen wit te wassen.”

Ondernemers, en met name pandeigenaren, vormen een groep die extra kwetsbaar is voor deze criminele investeerders. Het is vaak op bedrijventerreinen dat een illegale voorraad, wietkwekerij of drugslaboratorium wordt opgezet. “Daarom vragen we ondernemers om extra op te letten op signalen in hun omgeving, voor de veiligheid van hun eigen bedrijf of pand.”

Impact van corona

Door corona hebben de financiën van bedrijven een flinke klap gekregen. Dat maakt ondernemers kwetsbaarder voor criminele investeerders, vertelt Judith. “Die ‘investeerders’ opereren vaak door met contant geld een heel gunstige lening aan te bieden of voor een mooi bedrag een pand te huren. Ondernemers met financiële problemen laten zich makkelijker overhalen door iemand met een mooi verhaal. Vooral de horeca is kwetsbaar: die heeft het zwaar én is gewend om veel contant geld te hebben.”

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk lijkt het tot nu toe mee te vallen met de kwetsbaarheid door corona, hoewel oplichting en fraude wel meer voorkomen. “We hebben nog geen stijging gezien van wietplantages, maar wel van horizontale fraude. Dan wordt via marktplaats iets aangeboden, maar wordt na betaling nooit geleverd. Ook hebben we contact met Ferm Werk over criminelen die misbruik maken van de TOZO; ze presenteren zich dan als legitiem zelfstandig ondernemer en vragen om staatssteun.”

Pandenbrigade

Eens per kwartaal doet de gemeente samen met de ODMH, politie en netbeheerder Stedin een inspectie van bedrijven in de gemeente, onder andere op bedrijventerreinen, de zogenaamde ‘pandenbrigade’. Judith: “We nemen een kijkje in de meterkast – wordt er niet illegaal energie getapt? – en checken of de werkzaamheden kloppen met wat er geregistreerd staat. Als er illegale activiteit wordt gevonden, kan de burgemeester besluiten het pand voor 3 tot 12 maanden te sluiten.”

“Als zo’n vondst gebeurt, is de huurder meestal al met de noorderzon vertrokken. De pandeigenaar zit vervolgens met de schade”

Op maandag 28 oktober 2019 is op last van burgemeester Van der Kamp bijvoorbeeld de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Jan Tinbergenstraat in Reeuwijk per direct gesloten voor de duur van zes maanden. De aanleiding was de vondst van een handelshoeveelheid drugs en wapens na een binnengekomen tip. In datzelfde jaar werd bij een bedrijf in Bodegraven 800 paar neppe Louboutin en Alexander McQueen sneakers aangetroffen, samen met transferpapier met verschillende logo’s van bekende merken, waaronder ruim 10.000 van het merk Nike.

Blijf scherp

Als zo’n vondst gebeurt, is de huurder meestal al met de noorderzon vertrokken. De pandeigenaar zit vervolgens met de schade. “Dat kan door de inval komen, maar ook doordat er bijvoorbeeld chemicaliën zijn gelekt. Of het gaat om herstelwerkzaamheden. Als bijvoorbeeld de meterkast gesaboteerd is, moet die brandgevaarlijke aansluiting eerst vervangen worden.”

Het is dus belangrijk dat pandeigenaren scherp blijven aan wie ze hun panden verhuren. “Vraag altijd naar identificatie en neem in het huurcontract op dat je af en toe mag controleren,” tipt Judith. “Als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.”

Signalen

  • – Asociaal gedrag, zoals dubbel geparkeerde auto’s, harde muziek en scheldpartijen op straat
  • – De huurder is onduidelijk over de werkzaamheden of levert gevraagde informatie niet aan 
  • – Iemand wil contant grote bedragen betalen of lenen
  • – Je wordt gedwongen dure contracten af te sluiten met leveranciers
  • – Je wordt bedreigd bij het innen van schuld

Meld de signalen bij de politie: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten