OPBR verheldert en verenigt

‘De BOV gaat Bodegraven nóg leuker maken’

BOV-voorzitter Quint Langerak: “We zijn een beetje een ‘doe-vereniging’ geworden. We zijn vooral heel nuttig. Dat is natuurlijk belangrijk, maar ik wil ook meer verbinding kunnen brengen onder de leden.”
quintlangerak-1

“Eigenlijk ben ik niet zo belangrijk,” vertelt Quint Langerak, eigenaar van twee Jumbo-winkels in Bodegraven en sinds kort voorzitter van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV). “Het gaat niet om mij, maar om de leden van de vereniging. Als voorzitter ben ik het gezicht van de BOV en ik vertegenwoordig de leden in gesprekken met de gemeente. Ik sta met mijn kop in de krant, maar wij bepalen samen het beleid. Het bestuur helpt alleen door te organiseren, goede doelen te stellen en die te behalen.”

Voor dat beleid is de centrumvisie, die in 2016 werd opgesteld, de leidraad. “Ik ben toentertijd betrokken geweest bij de opstelling en sta er achter,” zegt Quint. “Er is al veel gebeurd, maar sommige dingen hebben tijd nodig. Vanaf 2020 gaan we weer een aantal doelen bereiken.”

Aantrekkelijk centrum

Een van de belangrijkste doelen is de trekkracht van het centrum vergroten. Quint is trots wat er afgelopen jaren al gebeurd is. “We hebben een aantal jaar geleden de KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) opgestart en dat heeft het centrum veel goed gedaan. We zitten nu op twee van de vijf sterren en werken er nog steeds aan. Rotte kiezen zijn aangepakt: de Fiatgarage is verbouwd, op de plek van juwelier Robert den Haag zijn nieuwe woningen gekomen en een aantal in het oog springende leegstaande panden zijn gevuld. Ook is de horecastrip rond het plein leuker en gezelliger.”

“Vanaf 2020 gaan we weer een aantal doelen bereiken”

Ook gemeentebreed ziet Quint kansen om samen met andere ondernemersverenigingen de centra aantrekkelijker te maken. “Daarbij denk ik met name aan gezamenlijk inkopen van feestverlichting of andere versiering. Op dit moment loopt een gezamenlijke aanvraag bij het gemeentebrede fonds, waarvan de BOV trekker is.”

Parkeerpleisters plakken

Een ander onderdeel van de aantrekkelijkheid van het centrum is parkeergelegenheid en die is op het moment niet goed.“Het is nu enorm lastig om je auto kwijt te kunnen in het centrum en als je al een plek kunt vinden, is dat op het mooiste stukje van Bodegraven: het Kerkplein. Ik vind dat zonde, al dat blik op straat.”

De BOV zit met het wijkteam en de gemeente aan tafel om na te denken over oplossingen. “In eerste instantie is dat nog het laaghangend fruit, maar ik hoop dat we het probleem ook structureel kunnen aanpakken. Van mij mag de portemonnee een keer getrokken worden, maar ik begrijp ook dat dat lastig is. De vraag is natuurlijk: wie gaat dat betalen?”

Leuker kunnen we het wél maken

Quint licht op als hij vertelt over zijn ideeën om een paar keer per jaar een evenement te organiseren in het centrum van Bodegraven. “Dat lijkt mij heel gaaf. We hebben natuurlijk de najaarsmarkt en (kleiner) de voorjaarsmarkt, maar ik zou ook graag iets doen met een winterevenement. Dat is goed voor de ondernemers én maakt Bodegraven nog leuker.”

Ook de BOV zelf kan nog leuker, denkt Quint. “We zijn een beetje een ‘doe-vereniging’ geworden. We zijn vooral heel nuttig. Dat is natuurlijk belangrijk, maar ik wil ook meer verbinding kunnen brengen onder de leden. Tijdens de laatste najaarsmarktbraderie hing er bijvoorbeeld een mooi gevoel van saamhorigheid in de lucht.

“Met meer middelen krijgen we echt veel gave dingen gedaan!”

Om dit te bereiken zou het helpen als de BOV onafhankelijker zou zijn van andere organisaties. “Kijk bijvoorbeeld naar de feestverlichting in de bomen op het Raadhuisplein. Gemeente en BOV hebben elkaar uiteindelijk gelukkig gevonden om dit te realiseren, maar het scheelde weinig of het was donker op het plein.”

Om onafhankelijker te zijn heeft de BOV wel meer middelen nodig en we onderzoeken hoe we daar het beste aan kunnen komen. “Ik hoop dat we het voor elkaar krijgen,” zegt Quint, “want met meer middelen zouden we echt veel gave dingen gedaan krijgen!”

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten