OPBR verheldert en verenigt

‘Duurzaamheid moet geen verdienmodel zijn, dat doe je gewoon’

Regen, wegwerkzaamheden of het Nederlands voetbalteam, niets weerhield 70 ondernemers ervan om naar Waarder af te reizen voor het symposium van OPBR Duurzaam. Samen zochten ze naar het antwoord op het thema ‘Waar laad jij jouw energie?’
Arjan Griffioen was gastheer van het symposium

Tweemaal per jaar organiseert OPBR Duurzaam een informatiebijeenkomst over duurzaam ondernemen. Op maandagavond 10 juni stonden zes sprekers op het podium om de aanwezige ondernemers op weg te helpen of hun vragen te beantwoorden. Gastheer Arjan Griffioen van Goudriaan Jongerius Bouw beet het spits af en vertelde hoe zijn bouwbedrijf bewust rustig opbouwt naar een duurzame bedrijfsvoering. “Bouwen doe je niet alleen. Samen met partners en leveranciers maken we stappen in duurzaamheid. Daarbij kijken we ook naar de woontrends en het veranderende woonbeeld.”

Dick Hoogendoorn (links) en Arjan Griffioen

Netcongestie

Een van de projecten die het bouwbedrijf binnenkort start betreft de nieuwbouw van supermarkt Plus Hoogendoorn in Waarder. Dit pand wordt volgens de strenge BREAAM-normen gebouwd. Opdrachtgever Dick Hoogendoorn legde uit waarom hiervoor is gekozen: “Wij hebben duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. BREEAM is voor ons geen keuze, het is onze wens. En ja, de bouw wordt hiermee duurder, maar er staan ook subsidies tegenover. Per saldo hebben we aan het einde van het traject een pand dat meer waard is. Wij investeren bewust in duurzaamheid en in vastgoed.” Een van de problemen waar Dick tegenaan loopt is de netcongestie. Stedin heeft niet eerder dan in 2027 ruimte om de supermarkt op het elektriciteitsnet aan te sluiten. De aanwezige ondernemers waren dan ook benieuwd hoe Dick dat gaat oplossen. Een aantal varianten passeerden de revue, maar het definitieve antwoord daarop kan nog niet worden gegeven, want er wordt nog hard aan gerekend.

Hans van den Oudenrijn (links) in gesprek met symposiumvoorzitter Ronald Schilt

Energiecentrale

De volgende spreker was iemand die geen probleem met netcongestie heeft. Integendeel zelfs. Van den Oudenrijn Timmerfabriek haalt warmte uit het afvalhout. En met zo’n 426 pv-panelen (zonnepanelen) op het dak, wekt eigenaar Hans van den Oudenrijn ruim meer energie op dan hij met zijn timmerfabriek verbruikt. Hij levert stroom terug aan het net en ontvangt daarvoor subsidie. “Feitelijk heb ik een kleine energiecentrale.” 

Ook het pand waar het bedrijf is gevestigd biedt meer dan hij zelf nodig heeft: 2500 m2 ervan wordt verhuurd aan derden. Een van de eerste huurders vroeg 14 jaar geleden al of het mogelijk was om laadpalen voor elektrische auto’s aan te leggen. “Ik ben met een aantal palen gestart en heb dat uitgebreid naar 22 laadstations, verdeeld over vijf clusters. Per cluster kan ik de prijs van de energie bepalen. Zo verdien ik op de energie die ik verkoop. Rijk word je er niet van, maar het verzacht de investering.” De vraag van symposiumvoorzitter Ronald Schilt of de laadpalen wel eens kapot gaan, moest Hans bevestigend beantwoorden. “Dat kan zeker. De allereerste laadpalen heb ik moeten vervangen omdat de vogels het wel een mooi vogelhuisje vonden…” 

Laadpalen op privéterrein

De nieuwste laadpalen zijn minder aantrekkelijk voor de vogels. De volgende spreker, Remco van Rookhuizen weet daar alles van. Zijn werkgever, EVBox, levert de hardware voor de laadpalen. Het Nederlandse bedrijf is hierin inmiddels wereldmarktleider. “Minder dan tien procent van alle auto’s zijn volledig elektrisch. Het aantal elektrische auto’s groeit harder dan het aantal laadpalen. De behoefte aan snellaadpunten is dus al groot en neemt alleen maar toe.” In Europa is Nederland koploper met het aantal laadpalen. Daarvan staat nu nog het overgrote merendeel op privéterrein, maar de verwachting is dat het aantal openbare laadpunten fors zal toenemen. 

Remco van Rookhuizen (EVBox) informeerde de aanwezigen over de stand van zaken rondom laadpalen

Gratis laadpalen?

Remco liet vervolgens diverse exploitatiemodellen zien. In model 1 investeer je als ondernemer zelf en bepaal je zelf de verkoopprijs van de energie die je via de laadpaal levert en daarmee je verdienmodel. De tweede optie lijkt erop, maar in plaats van zelf alles te bekostigen sluit je een leasecontract af. In model 3 laat je de volledige exploitatie over aan een derde partij. Geen kosten, geen inkomsten, maar wel gratis laadpalen. De zaal vol ondernemende kenners, zowel gebruikers als installateurs, bediscussieerde het rekenmodel dat werd getoond. Conclusie was dat er veel variabelen zijn waarmee rekening moet worden gehouden, maar de aanleg kan wel degelijk worden terugverdiend.

Sla je energie op

Na de pauze was het tijd voor een ander onderwerp: batterij-opslag. Het in Bodegraven gevestigde Top Systems is al bijna 40 jaar marktleider in onafhankelijke energievoorzieningen. In de energieke presentatie van eigenaar Erwin van Heijningen zag het publiek dat Top Systems accupakketten en solarvoorzieningen levert in allerlei branches, al vinden veel toepassingen plaats in de bouwsector. Bouwketen met pv-panelen, accu’s voor betonmixers en asfaltboren zijn inmiddels gemeengoed. 

Erwin van Heijningen sprak over onafhankelijke energievoorzieningen

Erwin merkt dat de laatste jaren de bekendheid van batterij-opslag is gestegen. “Zo’n acht jaar geleden kreeg ik ze bijna niet verkocht, nu zijn ze niet aan te slepen.” Een van de redenen hiervoor is de onbalans op de energiemarkt en ook de onzekerheid van de levering van energie. Met losse batterijen kun je je eigen opgewekte energie opslaan of zelfs handelen in energie door in te kopen wanneer het voordelig is, en verkopen als de prijs gestegen is. Zo kan de onbalans op de energiemarkt in je voordeel werken. 

Ook Erwin zette de hersenen van het publiek aan het werk met een aantal rekenvoorbeelden. Al verklapte hij wel meteen dat er op dit moment geen terugverdienmogelijkheid is. “Misschien moeten we er vanaf dat je wilt terugverdienen. De reden om te investeren is omdat je duurzaam wilt ondernemen en omdat je baas wilt zijn over je eigen energie. Je weet niet hoe de markt er over een jaar uitziet, laat staan over een paar jaar. De verwachting is echter dat de situatie rondom energielevering alleen maar onzekerder wordt.” 

Jan Bouwens bood ondernemer gratis hulp aan namens SEB-MH

Gratis hulp bij verduurzaming

Namens SEB-MH (Servicepunt energietransitie Bedrijven Midden-Holland) mocht Jan Bouwens de ondernemers gratis hulp bij verduurzaming aanbiedingen. Het servicepunt ondersteunt individuele ondernemers, maar ook collectieven bij hun verduurzamingsvraagstuk. “Wij ondersteunen momenteel vijf projecten in de regio en gaan ook heel graag in Bodegraven-Reeuwijk aan de slag te gaan met een collectieve aanpak op een bedrijventerrein.”

Jan Leendert van den Heuvel riep ondernemers op om aan de slag te gaan met verduurzaming

Samen komen we ver

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel, die als laatste spreker het podium betrad, onderstreepte de oproep van Jan Bouwens. “Maak gebruik van het aanbod van SEB-MH. Deze non-profit partij wordt mede-gefinancierd door overheden. Ze zijn er niet voor niks. De werkelijkheid dwingt u tot het nemen van maatregelen, laat u dan van gratis advies voorzien van het servicepunt.” Ook OPBR kreeg complimenten toegezwaaid. “Het is goed dat OPBR heldere lijnen wil krijgen over feiten en deze aan ondernemers verduidelijkt. De EU blijft doorgaan met regelgeving en er komen serieuze verplichtingen aan. Als ondernemer moet je op basis van feiten je afwegingen kunnen maken. En als je ziet wat we in huis hebben in de gemeente, dan moeten we samen heel ver kunnen komen.” Met deze positieve woorden werd de avond afgesloten. In het uur erna werd volop nagepraat en er zijn onderling vast afspraken gemaakt om met elkaar zaken te (gaan) doen.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!