OPBR verheldert en verenigt

Energienet Waarder en Driebruggen bereikt maximale capaciteit

Door twee grote aanvragen voor snellaadstations bereikt het energienet in Waarder en Driebruggen de maximale capaciteit voor grootschalig gebruik van stroom. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting komen in de wachtrij. Stedin plant verzwaring van het net in en gaat in de tussentijd met klanten op zoek naar oplossingen met congestiemanagement.
Aansluiting op het energienet

Sinds begin 2023 is in Waarder en Driebruggen het gevraagde vermogen om stroom af te nemen meer dan verdriedubbeld. Met name de twee aanvragen voor snellaadstations voor elektrisch vervoer zijn de boosdoener: die vragen 1,7 MW van de totaal beschikbare 3,5 MW.

Dit betekent dat er voor nieuwe grootverbruikers nu geen ruimte is op het net. Huishoudens en kleine ondernemers worden niet geraakt. 

Geen paniek

Tristan Wanders, Gebiedsregisseur Stedin.

Vorige week gaf Tristan Wanders van Stedin op het symposium van OPBR Duurzaam nog aan dat er voorlopig voldoende ruimte is op de grote knooppunten in het energienet in Bodegraven en Reeuwijk. Hoe kan het dat er in Waarder en Driebuggen nu toch de maximale capaciteit wordt bereikt? “In die knooppunten is nog steeds genoeg ruimte, maar Waarder en Driebruggen liggen elk op een middenspanningsring die nu wél vol zit. In de komende jaren gaan we die eerst opknippen – dat levert al wat ruimte op – en daarna een nieuw verdeelstation plaatsen. Dat laatste is naar verwachting in medio 2027 gereed, dat eerste waarschijnlijk eerder.”

Tristan stelt ondernemers gerust over de ernst van de congestie. “De meeste bedrijven in Waarder en Driebruggen hebben een kleine aansluiting, die hebben hier geen last van. En er valt ook nog ruimte te creëren met slimme afspraken tussen bedrijven.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten