OPBR verheldert en verenigt

Ondernemers slecht voorbereid op Zero-Emissie Stadslogistiek

Vanaf 2025 worden in diverse binnensteden zero-emissiezones van kracht. Volgens een enquête van Nieuwsblad Transport heeft 75% van de lezers hier nog niet of nauwelijks voorbereidingen voor getroffen. Nog eens 32% van ondervraagden was ook niet van plan te investeren in uitstootvrije voertuigen. De belangrijkste reden: gebrek aan laadinfra.
ZES_opbr

Terwijl de Zero-Emissie Stadslogistiek (ZES) over iets meer dan een jaar in diverse gemeenten een feit is, moeten veel ondernemers nog aan de voorbereidingen beginnen. Op het congres Zero-Emissie Stadslogistiek georganiseerd door Nieuwsblad Transport spoorden diverse deskundigen ondernemers aan om de handschoen op te pakken.

Walter Ploos van Amstel van Hogeschool Amsterdam poneerde dat geen zelfrespecterende gemeente over 10 jaar niet autoluw of autovrij is. Dat betekent dat de transport en logistiek te maken krijgt met keiharde fysieke beperkingen. “Wil je als onderneming kans maken, dan zul je moeten gaan samenwerken in stadshubs waar je capaciteit, data en energie gaat delen.”

Volgens Bart Banning van ABN Amro gaat 70% van de vervoerders in de stadslogistiek het logistieke proces moeten aanpassen. Hans Quack van TNO sloot zich daarbij aan: “Het een op een vervangen van de bestaande dieselvloot gaat niet werken vanwege de kosten, beschikbaarheid en ontoereikend elektriciteitsnetwerk. Een stedelijk distributiecentrum is niet dé oplossing, het is een van de antwoorden. Er moeten allerlei soorten hubs komen om de diversiteit aan goederen en diensten emissieloos de stad in te krijgen: voor general cargo, temperatuurgecontroleerde goederen, pakketjes, afvallogistiek, etc.”

Ervaringsdeskundigen Marie-José Baartmans van Transportbedrijf Breytner en Pieter Jan Stadt van VSDV Transport spoorden ondernemers ten slotte aan om zo snel mogelijk met de voorbereidingen te beginnen. “Je hebt het straks niet zo snel geregeld. Ook wij zijn door schade en schande wijs geworden. Onderzoek en uitproberen kost je toch gauw 2 jaar.”

Lees verder op www.transportlogistiek.nl.  

Webinar ZES Midden-Holland

De ondernemers-verenigingen in Midden-Holland lieten de gevolgen van Zero-Emissie Stadslogistiek onderzoeken voor lokale ondernemers. In een webinar (26 minuten) wordt je bijgepraat.

Terugkijken>>

Elektrisch brengt je verder

In juni kwamen ruim 50 ondernemers op het symposium van OPBR Duurzaam over zero-emissie transport. Lokale ondernemers en deskundigen deelden hun expertise en ervaringen op het gebied van elektrische en waterstofaandrijving.

Lees verder >>

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten