OPBR verheldert en verenigt

‘Samenwerken gaat niet vanzelf’

Eind 2023 is groen licht gegeven voor het aanstellen van een Centrummanager die in de gehele gemeente de detailhandel en horeca gaat ondersteunen. Na met meerdere kandidaten te hebben gesproken, is de keuze gevallen op Koert Vermeulen. Hij ziet zijn belangrijkste taak in het aanjagen van samenwerking tussen ondernemers. “Iemand moet kansen signaleren, initiatief nemen, contacten onderhouden… Samenwerken gaat niet vanzelf.”
magazine-koertvermeulen
Koert heeft al een lange carrière als centrummanager in diverse gemeenten. Hij was ook al twee keer eerder [kort] werkzaam als centrummanager voor de BOV. Nu wordt hij het centrale figuur tussen ondernemingen, hun verenigingen en de gemeente in heel Bodegraven-Reeuwijk. Hij gaat zich bezighouden met strategische vraagstukken zoals leegstand en veiligheid. Dat soort overkoepelende thema’s blijven vaak liggen, want ondernemers hebben al genoeg aan hun hoofd met de dagelijkse werkzaamheden. “Het is allemaal belangrijk, maar ‘vandaag’ heeft altijd iets anders prioriteit: dat ene probleem moet worden opgelost of die ene offerte moet de deur uit. Ik ben ervoor om de bredere thema’s toch aan te zwengelen en urgentie te geven.”

Vertrouwen opbouwen

Waar Koert het meest naar uitkijkt, is het opbouwen van verbindingen, vooral tussen de verschillende winkelgebieden. “Binnen de winkelcentra kennen de ondernemers elkaar meestal wel, maar daarbuiten valt veel te winnen,” zegt Koert. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om samen in te kopen. “Als klein winkelgebied leg je het in prijs altijd af tegen een groter gebied in Gouda, Alphen aan den Rijn of Woerden. Maar als we de krachten bundelen, hebben we een goede onderhandelingspositie.

Voordat je aan dit soort samenwerkingen begint, moet er vertrouwen zijn. En dat komt te voet, weet Koert. “Daarom gebeurt het ook niet vanzelf. Je hebt iemand nodig die de mensen bij elkaar brengt. Die moeten even aan elkaar wennen, maar na een halfjaar merk je dat de sfeer steeds beter wordt, waardoor het samenwerken vanzelf toeneemt.

Meer voordelen

Naast samen inkopen kan Koert nog wel een aantal voordelen van meer samenwerking opnoemen. Het zorgt bijvoorbeeld dat ondernemers[verenigingen] beter op de hoogte zijn wat er speelt in andere gebieden en dus waar kansen liggen. Winkelgebieden kunnen samen een vuist maken in gesprekken met de gemeente. En er kan samengewerkt worden om verkeersproblemen aan te kaarten, toegankelijkheid voor mindervaliden te verbeteren of onveilige situaties te verminderen.

Toplocatie

Het eerste wat Koert heeft gedaan, is langs alle verschillende winkelgebieden gaan om te horen wat er speelt en wat de wensen zijn, zodat hij daarmee aan de slag kan. Een lokaal geworteld winkelgebied heeft volgens Koert nog steeds toekomst, maar alleen als je elkaar vasthoudt. “Zoals het voetbalteam afhankelijk is van de sponsoring van de supermarkt, zo is de supermarkt afhankelijk van de boodschappen van het voetbalteam. En die klanten houd je alleen vast als je minstens net zulke mooie service en net zo’n sterk aanbod kunt bieden als in de grote stad. Samen houden we Bodegraven-Reeuwijk in stand als toplocatie.”

Vragen of suggesties

Je bereikt Koert via cm@opbr.nl,

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten