OPBR verheldert en verenigt

‘Elk pand kan van het gas af’

Maandag 28 november spreekt directeur Arjen Lok van Lok installaties uit Bodegraven op het symposium ‘Duurzame daling energiekosten’ van OPBR Duurzaam. Hij zal vertellen met welke business case hij zijn bestaande pand van het gas af heeft gekregen en hoe andere ondernemers dat ook kunnen doen. “Overal is een oplossing voor, als je maar wilt.”
arjenlok-vangasaf

Als totaalinstallateur wilde Lok installaties natuurlijk het goede voorbeeld geven. Daarom haalde het bedrijf het bestaande pand van het aardgas af. “Bovendien is het een kwestie van noodzaak,” voegt directeur Arjen Lok toe. “Het is goed voor het klimaat en uiteindelijk moet toch iedereen van het gas af, of je nu wilt of niet. De eerste woonwijken worden binnenkort aangewezen en aan bedrijven worden steeds strengere eisen gesteld. Als installateur bereiden wij ons al voor op een grote groei in opdrachten.”

Van het gas af in drie stappen

Hoe krijg je een bedrijf van het gas af? Arjen onderscheidt drie acties: beperken van de energievraag, duurzame energie gebruiken en zo efficiënt mogelijk omgaan met fossiele brandstoffen. “Je huidige gasrekening is je vertrekpunt. Dan ga je jouw huidige installatie optimaliseren. Draai aan de knoppen om alleen te verwarmen wat je nodig hebt. Wij hebben bijvoorbeeld de gasheater in de werkplaats verwijderd en de roldeur automatisch laten sluiten. Zo komt er minder koude lucht binnen en mensen komen toch vaak met jas aan de werkplaats in. Er hangt alleen een infraroodpaneel bij de werkbank.”

Er kan ook energie bespaard worden met het terugschroeven van de temperatuur en het vermogen van de installatie. “Standaard staat de ketel op 60 kWh en 80 graden. Wij probeerden het een jaar met 25 kWh en 40 graden. Er waren geen klachten, dus hadden we het juiste vertrekpunt in handen voor de omschakeling naar een warmtepomp.”

‘Op het industrieterrein hier zie ik zeker 60 à 70 bedrijven die nog van het gas af kunnen. Waarom gebeurt dat nog zo weinig?'

Maatwerk en planning

Heb je in zicht hoeveel vermogen je daadwerkelijk nodig hebt? Dan kan je aan de slag met de met het installeren van een warmtepomp en aanvullende verwarmingselementen. Hoe dat precies uitpakt, is bij elk pand verschillend. “Overal is een oplossing voor, de technieken hebben zich al lang bewezen en er bestaan geen slechte producten meer,” stelt Arjen gerust. “Wel is het altijd maatwerk. Het vermogen van onze radiatoren was bijvoorbeeld niet groot genoeg om met de lage keteltemperatuur de ruimte te verwarmen. Daarom hebben we extra isolatie en luchtverwarming in het plafond geplaatst, die ook nog eens kan koelen in de zomer.”

Het is het gemakkelijkst om dit soort aanpassingen te combineren met een verbouwing die toch al gepland was, maar Arjen benadrukt dat het ook de moeite waard is om de omschakeling naar gasloos in kleinere stappen aan te pakken. “Veel mensen durven de stap niet te nemen en denken ‘dat zien we over een paar jaar wel’. Maar je kunt beter nu een planning maken, zodat het je straks niet overvalt. Er liggen zoveel kansen!”

Noodzaak

Arjen is ervan overtuigd: voor ieder pand is er een oplossing, als je maar wilt. “En ja, dat geldt ook voor bestaande bouw. Op het industrieterrein hier zie ik zeker 60 à 70 bedrijven die nog van het gas af kunnen. Waarom gebeurt dat nog zo weinig?”

Hij richt zich ten slotte met een oproep aan de gemeente: “Laat ons meedenken met het aardgasvrij maken van de woonwijken en bedrijventerreinen. Laten we samen een concreet plan maken. Want de klimaatdoelen van 2030 staan al voor de deur.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten