n totaal hebben alle trekkingsgebieden in 2018 ruim 216 duizend euro besteed. Twee trekkingsgebieden hebben geen uitgaven gedaan vorig jaar (AAR en Dammekant). Dat kan. Een trekkingsgebied heeft drie jaar de tijd om een besteding te vinden voor het bedrag dat in een specifiek jaar voor dat gebied bestemd is. Lukt dat niet in die periode, dan vloeit het bedrag naar het Gemeentebreed Fonds en wordt het geld besteed aan, de naam zegt het al, projecten die de gehele gemeente ten goede komen. In het afgelopen jaar is van de trekkingsgebieden Rijnhoek en VDRP gezamenlijk ruim 22 duizend euro weggevloeid naar dit Gemeentebreed Fonds.
Voor trekkingsgebieden die tegelijkertijd ook een afgebakend bedrijventerrein zijn, is het eenvoudig om het geld te besteden. Jan Dirk van Bennekum van Ons Fonds: “Zo heeft Zoutman inmiddels een volledige dekking van het terrein door middel van camerabewaking. Daaraan hangen dan meteen vaste kosten zoals het abonnement en het jaarlijks onderhoud, ook voor de komende jaren is een deel van het geld dus al besteed.” Trekkingsgebieden op andere bedrijventerreinen zoals OCB (Broekvelden), Rijnhoek en AAR (Reeuwijkse Poort e.o.) zijn ook met de aanleg van camerabeveiliging bezig. Veiligheid staat dus voor veel trekkingsgebieden hoog op de agenda.
Aantrekkelijke dorpscentra
De trekkingsgebieden in de dorpscentra zijn vooral bezig (geweest) met de uitstraling van het winkelgebied. In het centrum van Bodegraven heeft VOKB hanging baskets en feestverlichting gerealiseerd. “Het grootste bedrag wordt besteed aan centrummanagement,” aldus Jan Dirk. De centrummanager houdt contact met de winkeliers en zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling en goede bereikbaarheid, zodat het economisch goed blijft gaan met de winkelgebieden.
Bruggeakker (Reeuwijk-Brug) heeft het geld besteed aan een klantenspaaractie en aan de sinterklaasintocht. De komende jaren wordt ook in Reeuwijk de uitstraling van de winkelcentra verbeterd. In Reeuwijk-Dorp en Tempel (VORT) is ook geld besteed aan de sinterklaasintocht Daarnaast wordt een groot meerjarenproject voor het aanleggen van glasvezelverbinding bekostigd.
AED’s
Trekkingsgebied Wierickeland (Nieuwerbrug, Waarder, Driebruggen) bekostigt de aanschaf van AED’s in hun trekkingsgebied en wil daarnaast EHBO-opleidingen laten volgen zodat de AED’s ook op de juiste wijze bediend kunnen worden. Al eerder hebben Zoutman en Bruggeakker AED’s geplaatst.
Kleine trekkingsgebieden
De kleinere trekkingsgebieden hebben minder budget. Soms omdat percelen met agrarische bestemming restitutie krijgen (vooral Meije), en dus geen afdracht doen voor hun trekkingsgebied. In andere gevallen zijn er weinig bedrijven in het trekkingsgebied (Dammekant).
Dat zorgt er echter niet voor dat er niets gerealiseerd kan worden; het geld in Meijefonds is ten goede gekomen aan een opgeknapt parkeerterrein en vereniging De Elf Graven (watersport en horeca aan de Reeuwijkse Plassen) heeft een bijdrage gedaan aan de in ere herstelde kanoroute door Gouda en Bodegraven-Reeuwijk. De bedrijven aan Dammekant hebben voor om de bewegwijzering naar de bedrijven te verbeteren. Deze gelden zijn dus een bijdrage, en geen bekostiging van projecten.
Geen duurzaamheid
Opvallend is dat in 2018 geen enkel trekkingsgebied van het Ons-Fondsgeld een project op het gebied van duurzaamheid heeft bekostigd.
De meeste trekkingsgebieden hebben het toegewezen geld in 2018 een bestemming kunnen geven. Zij realiseerden daarmee projecten die alle bedrijven in het trekkingsgebied ten goede komen.
In elk trekkingsgebied is een vereniging waar je als ondernemer kosteloos lid van kunt zijn. Je kunt tijdens de Algemene Ledenvergadering van het trekkingsgebied invloed uitoefenen op de besluitvorming over de besteding van het geld.
Bedrijven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk dragen jaarlijks een bedrag af aan Ons Fonds. De gezamenlijke afdracht komt ten goede aan het gehele trekkingsgebied waarin het bedrijf zich bevindt.