OPBR verheldert en verenigt

Wat is het belang van locatie voor bedrijven?

De locatie van jouw bedrijf heeft invloed op je netwerk, je uitstraling en de samenstelling van je werknemers. Wat zijn de voor- en nadelen van een locatie in Bodegraven-Reeuwijk? Vier IT-bedrijven uit de gemeente en een bedrijfsmakelaar reageren op de vraag: wat betekent locatie voor een bedrijf?
locatie

Ondernemers aan het woord


Bart de Vrind – Faceworks

 

“Het zal per branche verschillen, maar ik denk dat locatie in de IT-branche heel belangrijk om nieuwe werknemers te vinden en huidige medewerkers te behouden. De spoeling is immers dun. Reeuwijk is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer en dus minder aantrekkelijk. Er is wel een eigen afslag en voldoende parkeergelegenheid, maar er is geen station en overstappen op de bus zorgt al gauw voor een half uur extra reistijd. In Gouda zitten we centraler ten opzichte van de snelweg en op loopafstand van het station. Ik denk dat een verbetering van gedeeld vervoer Reeuwijk zou kunnen helpen. Goede faciliteiten als ov-fietsen, elektrische scooters of deelauto’s worden steeds aantrekkelijker opties.

Het tweede voordeel van de verhuizing naar Gouda was voor ons de naamsbekendheid van de stad. Ik heb hier geen cijfers voor, maar ben er toch van overtuigd dat vestiging in een grotere, bekendere plaats bijdraagt aan de klantbeleving. Faceworks is landelijk georiënteerd en ik merk dat veel klanten buiten de regio Reeuwijk niet kennen, maar Gouda wel op een kaart weten te plaatsen. Ik heb het gevoel dat die klanten ons serieuzer nemen omdat we in een stad met ‘body’ zitten. Als ze langskomen zien ze dat we tussen andere grote bedrijven gevestigd zijn. Ik geloof dat dat positief bijdraagt aan de reputatie van Faceworks.”

Bart Lageweg – Bizway

“Bodegraven ligt mooi centraal aan de snelweg en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor nieuwe werknemers richt Bizway zich op een specifieke doelgroep: mensen die geen zin hebben om in de file te staan naar een grote stad. Dan is Bodegraven ideaal.

Reeuwijk had dat voordeel niet. Het heeft wel een eigen afslag, maar door de dramatische doorstroom was het toch slecht bereikbaar. Ik heb zelf in Reeuwijkse Poort gezeten, maar het verkeer was echt onmogelijk in de spits. Bovendien had het gebied toentertijd weinig zakelijke uitstraling door de hoge mate van leegstand.

Het nadeel van Bodegraven is daarentegen de beschikbare bouwgrond. Veel van de bedrijfspanden zijn herbestemd tot woningen en er is weinig bedrijfsruimte voor teruggekomen. Wij zijn aan het groeien en waren bijna genoodzaakt uit Bodegraven te vertrekken.

Bodegraven en Reeuwijk opereren voor mijn gevoel nog heel erg gescheiden. Elk gebied heeft zijn eigen ons-kent-onsclubje. Het is jammer dat die werelden niet bij elkaar komen, maar ik snap het wel. Ik woon in Bodegraven en heb daar mijn netwerk. Het kan bedrijven wel tegenhouden van de een naar de andere kern over te stappen. Als je toch opnieuw moet beginnen met je netwerk opbouwen, dan kun je beter naar Gouda, waar het goedkoper is.”

Roland Stilting – Starware

“Voor de arbeidsmarkt maakt het voor Starware niet uit waar het zit. Wij zitten in een nichemarkt en zoeken mensen met hele specifieke vaardigheden: programmeurs die ook verstand hebben van logistiek. Dat specialisme is eerder de bottleneck om nieuwe mensen te vinden dan onze locatie. Daarbij werken we vooral voor internationale klanten voor wie het niet uitmaakt waarvandaan wij opereren. Veel van onze medewerkers werken bovendien vanuit huis.

Toch gaat Starware verhuizen naar Gouda. We worden te groot voor het pand waar we nu zitten en als we dan toch verhuizen, doen we dat naar een stad. Niet zo lang geleden opende Starware een kantoor in het centrum van Hamburg en toen merkten we hoe leuk het is om in een stadscentrum te werken. De sfeer is dynamisch en het is leuk en gemakkelijk om met klanten ergens te gaan lunchen. Niks ten nadele van Reeuwijk, maar een stedelijke sfeer kunnen we daar niet vinden.”

Willem van der Neut – SIRA

“Tijdens de crisis moest SIRA inkrimpen. Ik had nog ruimte op mijn privélocatie net buiten de bebouwde kom van Bodegraven, dus zijn we daar terechtgekomen. Hier kunnen we genieten van de sfeer en de rust van een buitenverblijf. In deze regio tussen Alphen en Woerden is alles toch zodanig dicht bij elkaar dat het wat mij betreft voor de arbeiderspool niet uitmaakt.

SIRA biedt twee typen dienstverlening: detachering en IT-beheer. Voor detachering maakt het niet veel uit waar het hoofdkantoor zit, maar voor het beheer moeten we op een goed bereikbare locatie zitten. SIRA heeft vooral regionale klanten en daar willen we zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn. Om die reden hebben we afgezien van een kantoor in het gebouw van Buro N11. Met de files die daar staan kom je nooit weg.

Als we zouden verhuizen, zou ik graag naar een bedrijventerrein in Bodegraven gaan – mits de infrastructuur en parkeergelegenheid goed geregeld zijn. Voor ons is de elektronische snelweg echter nog belangrijker. Deze moet perfect zijn, nu en zeker in de toekomst.”

Een andere blik


Mark van Burken – Basis Bedrijfshuisvesting

“Het belangrijkste voor een bedrijf is locatie, locatie, locatie. Reeuwijk en Bodegraven liggen wat dat betreft perfect. Ze liggen centraal in de Randstad en heel dichtbij de A12, N11 en A20. Wanneer bedrijven uit de grote steden fuseren, zie je dat ze vaak een pijltje in het midden gooien en in deze regio terecht komen.

De Reeuwijkse Poort is een aantal jaren in de vergetelheid geraakt, maar zit nu weer in de lift. Op dit moment wordt wordt de leegstand weer ingevuld en heeft een Flexoffice-concept zich op het park gevestigd. Daarnaast komt er horeca. Binnenkort kunnen werknemers op het bedrijventerrein in hun pauze een kop koffie of een broodje halen. Dat maakt de plek gelijk wat levendiger.

Ik begrijp dat de Reeuwijkse Poort niet ideaal is voor bedrijven die veel jonge mensen aantrekken die op zoek zijn naar de reuring van de stad en een goede aansluiting op het openbaar vervoer. Maar voor veel bedrijven zijn die zaken minder belangrijk. Een consultant, ingenieursbureau of accountant met klanten in het Groene Hart heeft liever de ruime parkeergelegenheid en snelwegverbinding van Reeuwijkse Poort.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten