OPBR verheldert en verenigt

‘Zonnepanelen leveren hoger rendement op dan menig bedrijfsvoering’

Zonnepanelen kunnen een hoop voordeel opleveren en veel bedrijfsdaken zijn er geschikt voor. Maar welke? Gemeente en OPBR bieden de mogelijkheid gratis onderzoek te laten doen naar de geschiktheid van jouw dak. Kom jij in aanmerking?
duurzaam-zobr

Gemeente en Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) verlagen de drempel voor ondernemers om zich te laten informeren over zonne-energie op hun daken. Zeker als je je 70 m2 vrij beschikbaar dak hebt, is de kans zeer groot dat de zonnepanelen jou winst gaan opleveren. Een bedrijfspand voldoet al snel aan deze oppervlakte. Is je eigen dak te klein, zoek dan een collectief of maak er samen met je buren een.

De tien eerste ondernemers die zich melden voor een quickscan kunnen deze zomer op kosten van de gemeente en OPBR een quickscan laten uitvoeren. Anderen profiteren tijdelijk van 50 euro korting. De quickscan, die normaliter 250 euro kost, geeft inzicht in de te verwachten investering en, vooral, het rendement en de terugverdientijd.

Eerst zien, dan geloven

Ronald Schilt, voorzitter van de werkgroep OPBR Duurzaam, is enthousiast over de actie van gemeente en OPBR gezamenlijk. “Pandeigenaren laten geld liggen als ze niet investeren in zonne-energie. Je hebt geen passie voor het klimaat nodig om het voordeel van zonnepanelen te zien. Het is een goede investering met een hoog rendement, niet zelden hoger dan iemands eigen bedrijfsvoering.” Dat lijkt op het eerste gezicht onwaarschijnlijk, maar Ronald is ervan overtuigd dat wie een quickscan laat uitvoeren het met hem eens gaat zijn. “Ondernemers geloven het niet, omdat ze de berekening nooit hebben gemaakt. Dit initiatief brengt die berekening binnen handbereik.” 

Quickscan door adviseur

Om de quickscans met korting (en voor de eerste tien ondernemers zelfs gratis) te kunnen aanbieden, heeft de gemeente een samenwerking met Greenspread. Dit bedrijf ontwikkelt en adviseert duurzame energieprojecten voor instellingen als gemeenten en scholen, maar ook voor het bedrijfsleven. Directeur Jan-Willem Zwang vertelt dat 8 van de 10 bedrijven die hij spreekt in eerste instantie denken dat zonnepanelen niet interessant voor hen zijn. “Ze betalen al zo weinig voor stroom, zeggen ze. Maar als we dan echt gaan kijken naar de energierekening, blijkt dat een misrekening. De energieprijzen zijn hard gestegen in de afgelopen jaren. Met zonnepanelen bespaar je al snel 7 cent per kWh.”

Wat daarnaast vooral van belang is, is de verhouding tussen verbruik en opwekking. “Het is het gunstigste als die op één lijn zitten,” vertelt Jan-Willem. Als alle opgewekte energie wordt gesaldeerd met het verbruik, is het voordeel gelijk aan de kilowattuurprijs inclusief belastingen. Voor extra opgewekte energie krijg je een kleine vergoeding per kWh, maar dit bedrag is vaak niet de moeite waard.

Meer informatie op zobr.nl

Noodzaak

Hoewel de terugverdientijd de afgelopen jaren is afgenomen naar 5 tot 10 jaar, is dat voor veel bedrijven nog steeds een verre horizon. Toch is het noodzakelijk dat meer daken bedekt worden. Ronald: “We hebben een klein landje, dus we ontkomen er niet aan om energie op te wekken op elke vierkante meter die we beschikbaar hebben. Daar zijn moeilijke en makkelijke plekken voor. Windmolens neerzetten in de mooie natuur van het Groene Hart is pijnlijk. Zonnepanelen op lege daken plaatsen, is schieten voor open doel.”

OPBR Duurzaam

De overige leden van de OPBR Duurzaam zijn al even positief als hun voorzitter. Alle acht leden hebben korter of langer geleden de nodige duurzaamheidsmaatregelen genomen in hun eigen bedrijf. Een van hen is Eef Verkleij, commissaris bij het Reeuwijkse Edelman B.V. “Wij hebben een onafhankelijk energieonderzoek laten uitvoeren. Allereerst om te kijken wat zonnepanelen (PV-panelen) ons aan besparing zouden opleveren en als tweede omdat we als bedrijf wettelijk verplicht zijn om maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van korter dan vijf jaar. Deze overheidsmaatregel is aanvankelijk door velen als een last ontvangen, maar ik beschouw het nu als een lust. We besparen véél meer dan we voor mogelijk hadden gehouden. Ik kan uit ervaring zeggen dat elke ondernemer een goede duurzaamheidsadviseur in de arm zou moeten nemen. Wel heb ik ervaren dat er enorme verschillen zijn in aanbieders en adviseurs. Als lid van OPBR Duurzaam wil ik graag de weg wijzen in het woud van aanbieders.”

Symposium bij Edelman


Op maandag 16 september viert Edelman B.V. de installatie van 2066 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand tijdens een symposium. Directeur Ronald van Veen vertelt bij die gelegenheid waarom hij voor het plaatsen van de panelen heeft gekozen. Om alvast een van de redenen te noemen: de terugverdientijd van ongeveer zes jaar. Duurzaam ondernemen is daarnaast verankerd in de bedrijfsstrategie van Edelman. 

Het symposium vindt plaats bij Edelman B.V., Schinkeldijk 56, Reeuwijk. Aanmelden via: symposium@opbr.nl.

Bekijk het voorlopige programma »

Eerst quickscan, dan symposium

Het symposium is voor alle ondernemers informatief, maar wie een positief resultaat op de quickscan heeft ontvangen, kan na het symposium echt meters maken. Want je bent dan toe aan de volgende stap; een keuze maken uit de vele aanbieders en adviseurs. Wie behartigt jouw belangen het best? De prijs en kwaliteit van zonnepanelen lopen enorm uiteen. Op het symposium kun je je collega-ondernemers vragen naar hun ervaringen, valkuilen en vooral hoe zij erin geslaagd zijn hun rendement te verhogen met zonne-energie.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten