OPBR verheldert en verenigt

Waar of niet waar: ‘De kaasindustrie zorgt voor de meeste werkgelegenheid’

In onze gemeente wordt kaas gemaakt, opgeslagen, verhandeld, gedistribueerd, verwerkt, onderzocht in laboratoria en verkocht. Hoeveel werkgelegenheid levert dat eigenlijk op?
kaasindustrie

Bodegraven-Reeuwijk is in het Groene Hart geen uitzondering als het om bedrijvigheid in kaas gaat. Ook andere gemeenten in de regio zoals Gouda, Woerden en Krimpenerwaard staan bekend om hun kaas. Deze vier gemeenten hebben zich verenigd in de zogenaamde ‘Cheese Valley’: een naam die het ‘kaastoerisme’ in deze gemeenten moet doen vergroten. En misschien een beetje om Amsterdam te ontlasten.

Méér dan kaas maken

De kaasbranche omvat veel meer dan slechts het produceren ervan. In onze gemeente wordt kaas opgeslagen, verhandeld, gedistribueerd, verwerkt, onderzocht in laboratoria en uiteindelijk verkocht in kramen en winkels. Daarnaast worden vanuit Bodegraven ook kaasaccessoires (zoals kaasschaven) wereldwijd verhandeld.

De cijfers

Om vast te stellen dat de kaasindustrie in de gemeente voor de meeste werkgelegenheid zorgt, moeten verschillende branches met elkaar vergeleken worden. Zo keek OPBR naast de kaasbranche ook naar de sectoren ict, zorg, landbouw, bouw en transport.

In totaal werkten vorig jaar in gemeente Bodegraven-Reeuwijk 15.650 mensen (bron: LISA, 2017). Op basis van de data van de Kamer van Koophandel maakten we de onderstaande tabel met daarin de aantallen werknemers per genoemde sector.

SectorAantal werknemersPercentage
Kaas11737,5%
Bouw8835,6%
Landbouw4292,7%
Transport3812,4%
ICT3382,0%
Zorg1300,8%

De bijna 1200 mensen werken in 64 verschillende kaasbedrijven, variërend van één werknemer tot ruim vierhonderd. Er zijn drie bedrijven met meer dan honderd medewerkers, namelijk Vergeer Holland, Vepo Cheese en Zijerveld. 

Onze Cheese Valley-buren

In vergelijking met de buren doet ‘de kaas’ het in Bodegraven-Reeuwijk eveneens veel beter. Waar Gouda en Woerden ruim tweemaal zo veel werkgelegenheid bieden als Bodegraven-Reeuwijk, is het aantal kaasbedrijven lager (resp. 25 en 55) en werken er aanzienlijk minder mensen in de kaas (in Gouda 110 en in Woerden 464 mensen). (bron: KvK)

Conclusie: waar


De stelling dat de kaasindustrie in Bodegraven-Reeuwijk voor de meeste werkgelegenheid zorgt, is waar. In vergelijking met andere sectoren is de kaasindustrie inderdaad veruit de grootste. De bouwsector behaalt in onze gemeente een goede tweede plek. 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten