OPBR verheldert en verenigt

Zoektocht naar nieuwe ontsluiting Reeuwijk-Dorp

De zoektocht naar een nieuwe ontsluiting voor Reeuwijk-Dorp richting de A12 is in volle gang.
Mogelijke maatregelen Zwarteweg

In een brief aan de gemeenteraad zet het college van B en W drie alternatieven voor. Die worden overigens alle drie als duur aangemerkt terwijl ook als nadeel geldt dat ze het polderlandschap aantasten. Het college doet dan ook geen uitspraak over de termijn waarbinnen de weg moet worden aangelegd. In de loop van dit jaar moet wel duidelijkheid ontstaan voor welk alternatief wordt gekozen en wat de kosten zijn.

Bij de voorbereidingen trekken Bodegaven-Reeuwijk en Waddinxveen sinds september 2021 samen op in een projectteam. Want de nieuwe weg moet vooral het doorgaande -zware- verkeer op de Waddinxveense Brugweg en het sluipverkeer door Reeuwijk-Dorp terugdringen.

Aanvankelijk stonden elf mogelijke maatregelen op de rol, daarvan zijn er drie overgebleven:

1. Een ontsluitingsweg tussen de Reewal en de Nieuwdorperweg achter de nieuwbouw.

2. Een ontsluitingsweg tussen de Zwarteweg en Reeuwijkse Randweg, via de Baarsjeskade.

3. Een ontsluitingsweg tussen de Henegouwerweg (N207) en de Reewal, langs Berkenbroek.

Veel tegenstand

In een brief aan de gemeenteraad zet het college van B en W de voor- en nadelen van de drie suggesties op een rij. Daaruit blijkt dat alle drie de voorstellen op veel tegenstand kunnen rekenen van de betrokken bewoners en comités. Bovendien wordt vastgesteld dat Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen tegengestelde belangen hebben.

Dat blijkt ook glashelder uit de analyse: vanuit Reeuwijk-Dorp en de Tempel krijgt geen van de voorstellen de handen op elkaar, het comité Brugweg verzet zich tegen de verbinding Henegouwerweg/Reewal maar vindt de andere twee prima, het comité Bloemendaalseweg ziet die juist weer wel zitten en de andere oplossingen niet.

Ook de andere risico’s die uitvoering in de weg staan zijn in beeld gebracht. Genoemd worden gebrek aan ambtelijke capaciteit, onvoldoende draagvlak bij de politiek om de investeringen goed te keuren en sowieso gebrek aan gemeentelijke fondsen. Ook de tegengestelde belangen van Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk gelden als bedreiging.

Bron: kijkopbr.nl

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten