OPBR verheldert en verenigt

Zonnepanelen of niet?

Op het symposium Winst met Zonnepanelen dat OPBR in september organiseerde, werden enkele gratis quickscans uitgedeeld voor het project Zon op Bedrijfsdaken Bodegraven-Reeuwijk. Een paar ondernemers grepen gelijk hun kans en vroegen de quickscan aan. Wat waren hun ervaringen?
welofgeenzonnepanelen

Met de aangeboden quickscans kan een ondernemer snel zien of een investering in zonnepanelen voor hem/haar een lucratief idee is. Grofweg zijn er drie opties: geen zonnepanelen neerleggen, genoeg panelen neerleggen om het eigen energieverbruik te compenseren of zoveel panelen neerleggen dat je energie gaat leveren aan het energienet. 

Heb je een kleine stroomaansluiting, dan val je binnen de salderingsregeling en is het voordelig voor eigen gebruik te produceren. Heb je een grootverbruikersaansluiting, dan kun je een goed rendement halen met behulp van de nationale SDE+-subsidie.

Charlie van Vliet – Cama BV (Bodegraven)

“Ik ben naar het symposium gegaan omdat ik meer te weten wilde komen over de voor- en nadelen van zonnepanelen. Het stond al jaren op ons to-dolijstje en dit was een uitgelezen kans om meer informatie te vergaren. En de gratis quickscan was een kers op de taart.

Uit de quickscan bleek dat wij een grotere stroomaansluiting nodig hebben als we aanspraak willen maken op de SDE+-subsidie. We zouden dan flink investeren en komen op een terugverdientijd van 11 jaar. We wisten dit pas een paar dagen voor de opening van de subsidieronde en dat vonden we te kortdag om zo’n grote beslissing te nemen. Daarom hebben we niet gelijk meegedaan.

Het plan is nu om de huidige aansluiting te houden en alleen zonnepanelen neer te leggen om in ons eigen energiegebruik te voorzien. Dat levert een terugverdientijd van 8,5 jaar op, iets langer dan gebruikelijk omdat we het dak eerst moeten vervangen. We willen dat in de komende 1-2 jaar gaan doen.”

Rein Willem van der Wolf – Van Der Wolf Plant (Reeuwijk)

“Mijn partner wees mij op de gratis quickscan. ‘Bel ze gewoon eens op,’ zei ze. Kwaad kon het immers niet. Het gaf een interessante indicatie, maar ik had een completer overzicht verwacht. Voor een uitgebreide berekening moest ik echter nog een paar honderd euro betalen en daar had ik geen trek in. 

Ik heb belangstelling voor zonnepanelen, maar ik vind de investering onzeker. Het hangt wat mij betreft te veel af van wat de overheid doet. De salderingsregeling ligt nu tot 2023 zogenaamd vast, maar voor het zelfde geld is het morgen weer anders. Al die berekeningen van het voordeel van zonnepanelen zijn gebaseerd op aannames over wat de overheid doet en hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Ik heb ook al een aantal zonnepanelenleveranciers over de vloer gehad en die hadden een hoop mooie praatjes, maar het blijft een beetje hocus pocus voor mij.

Voor energiebesparing geldt hetzelfde verhaal. Wat doet de overheid? En wat levert het mij op? Dat is mij niet duidelijk. Ik wil best mijn verbruik terugbrengen, maar alleen als ik er voordeel bij heb. Ik moet immers van mijn bedrijf rondkomen.”

Ad Burggraaff – Karwei (Bodegraven)

“Tien jaar geleden dachten wij al na over het plaatsen van zonnepanelen, maar pas na het symposium hebben we echt stappen ondernomen. Ik ben bij veel bijeenkomsten over duurzame energie geweest, maar van deze heb ik echt wat opgestoken. Het richtte zich goed op de behoefte van het bedrijfsleven om zelfvoorzienend te zijn.

Wij kiezen ervoor om niet meer zonnepanelen te leggen dan voor ons verbruik nodig is. Ik denk dat een bedrijf niet moet proberen óók een energieleverancier te worden. Blijf bij jezelf en ga niet produceren voor de winst van de netbeheerder. Ook een samenwerking met de Energiecoöperatie past niet bij ons bedrijf. Wij willen eigen baas blijven over ons eigen dak en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarom willen we, als dit haalbaar is, de panelen zonder subsidie aanschaffen.

We hebben een goed geïsoleerd gebouw en we gebruiken geen gas. Na de eerste twee maanden in dit pand hebben we de gaskachel zelfs nooit meer aan gehad. Daarnaast werkt onze ventilatie met natuurlijke luchtstromen in plaats van met airconditioning. Dat scheelt enorm in de energiekosten.

We betalen nu ca. 500 euro per week aan energiekosten. Wij gaan ervan uit dat we straks hetzelfde kwijt zijn aan onderhoud en wat er nog bijkomt. Het voordeel van zonnepanelen zit hem dan vooral in de onafhankelijkheid van de energieprijs. Als die stijgt, hebben wij er geen last van. Bovendien zouden we een van de weinige energieneutrale bouwmarkten van Nederland zijn, dat is ook goed voor het imago van het bedrijf. 

Eind volgend jaar hoop ik dat we de zonnepanelen hebben liggen. Maar eerst willen we zelf alles nog eens goed narekenen. De quickscan gaf een terugverdientijd van ca. 12 jaar, maar dat vind ik te lang. Ik denk dat de techniek over 5 jaar zo is doorontwikkeld dat we op dat moment een betere investering kunnen doen. In de afgelopen 10 jaar hebben wij bijvoorbeeld al twee keer een heel nieuwe computer met verbeterd systeem aangeschaft. Hoe kunnen we dan rekenen met zonnepanelen die twintig jaar op het dak moeten blijven liggen om hun rendement op te brengen? Als we de terugverdientijd niet terug kunnen brengen naar 5-6 jaar, doen we het niet.”

Erik van den Hurk – Van Tol Retail (Bodegraven)

“Wij waren eigenlijk al ver met onderhandelingen over de verhuur van ons dak, toen we in het Quartaal Magazine lazen over de voordelen van het zelf neerleggen van zonnepanelen. We hebben de verhuuronderhandelingen stopgezet en toch de quickscan laten doen. We hebben ook gelijk de SDE+-subsidie aangevraagd. Als die wordt verleend, leggen we volgend jaar de panelen op ons dak. We hebben een op de zon gelegen locatie met een grote oppervlakte, dus dat komt ons rendement ten goede.

De precieze resultaten van de scan moeten we nog afwachten. Als de resultaten tegenvallen of de subsidie niet wordt verleend, moeten we ons er nog eens op beraden of het ook haalbaar is om de zonnepanelen op eigen kracht te plaatsen.”

 

Katja Toet-Scheer – Bed & Breakfast Pax Tibi (Reeuwijk)

“Het was leuk om tijdens het symposium eens bij Edelman binnen te kijken en ik vond de sprekers erg interessant. Bovendien kon ik gelijk mijn elektrische auto opladen aan de stroom van Edelmans zonnepanelen!

Ik was tijdens het symposium zo enthousiast dat ik mijn vinger haast al eerder had opgestoken dan dat de quickscan werd aangeboden. We hadden op dat moment al een offerte liggen om zonnepanelen te plaatsen en konden de quickscan goed gebruiken als second opinion. De resultaten hebben ons aan het denken gezet. De quickscan gaf namelijk een terugverdientijd van 9 jaar tegenover de 7 jaar die een ander bedrijf ons had voorgespiegeld.

Wij kiezen ervoor om alleen zonnepanelen te leggen voor ons eigen verbruik, zodat we gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. De investering in een grootverbruikersaansluiting om de SDE+-subsidie te krijgen, is voor ons niet haalbaar. Wat wel mooi is, is dat het dak waar we de panelen willen leggen bijzonder gunstig ligt en niet zichtbaar is vanaf de weg, zodat het monumentale aanzicht bewaard blijft.

We onderzoeken nog of we de zonnepanelenstroom ook kunnen gebruiken om ons water op te warmen. Daarnaast zouden we ook graag een laadpaal voor de deur hebben staan die als energie-opslagpunt kan werken, als een soort accu. Komend jaar of het jaar daarna willen we de panelen daadwerkelijk gaan neerleggen.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!